Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Hälsotjänster på
apotek stark trend i USA

17 september 2014
Amerikanska apotekskedjor satsar allt mer på hälsotjänster för att locka kunder. De tre största kedjorna Walgreens, CVS och Rite Aid använder alla inhyrd vårdpersonal i stora satsningar.

Apotek Hjärtats satsning på minikliniker på några av sina svenska apotek ligger i tiden – åtminstone att döma av utvecklingen i USA just nu.

Där satsar de tre dominerande apotekskedjorna nu på att anställa vårdpersonal med annan kompetens än den farmaceutiska för att utföra olika hälsorelaterade tjänster.

På marknadsledande Walgreens får kunderna möjlighet att träffa hälsoguider och på Rite Aid finns hälsocoacher inom ramen för ett pilotprojekt.

Rite Aid köpte tidigare i år upp bolaget Health Dialog Services, ett Bostonbaserat bolag med hälsocoachning som affärsidé.

Den näst största kedjan CVS har börjat anställa sjuksköterskor. CVS driver kliniker i miniformat under varumärket MinuteClinic på 860 av sina apotek i hela USA (att jämföra med Apotek Hjärtat som planerat att starta tre i höst/vinter).

– Hälsan i vårt land är inte god, och här måste vi inta en aktivare roll, säger Walgreen-chefen Nimesh Jhaveri i en artikel i Boston Globe om trenden.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Hälsotjänster på
apotek stark trend i USA

  1. apotekare skriver:

    Det ärintressant att notera att inga nya förslag om hur man ska förstärka just farmaceuters professionella roll med nya uppgifter finns.

    • Rolf skriver:

      Varför skulle man förstärka farmaceuters roll? Är hälsotjänster en del av farmaceptens roll? Känns åter igen som ett skråtänkande.


Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...