Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

GPP-dokument papperstiger

4 maj 2012
Det nya dokumentet om god apotekssed, GPP, har hittills inte satt några avtryck alls på svenska apotek. Apoteksaktörernas ledningar har hittills visat ett svagt intresse och implementeringen är obefintlig.

Det stod klart under gårdagens samarrangemang ”God apotekssed i praktiken”, som anordnades av Apotekarsocietetens sektion för öppenvårdsfarmaci och Sveriges Farmacevtförbund.

GPP-dokumentet, baserat på en internationell standard som tagits fram av den internationella farmacifederationen FIP och WHO, togs fram häromåret genom ett samarbete mellan Apotekarsocieteten, Sveriges Apoteksförening, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

Vid mötet deltog bland annat kvalitetsansvariga från fyra apoteksaktörer.

Bara en enda av de apoteksverksamma personerna i publiken hade över huvud taget berört GPP i sitt arbete.

– Trots att företagen formellt har antagit GPP är, med all tydlighet, kännedomen om dokumentet låg och implementeringen obefintlig. Ledningarna tycks inte känna något ägarskap när det gäller dokumentet, säger Thony Björk, förbundsordförande i Sveriges Farmacevtförbund som deltog vid mötet.

– När monopolet försvann uppstod ett behov av ett nytt kvalitetssäkringssystem. En svensk GPP är därför ett bra och viktigt initiativ. Det är bekymmersamt att intresset är så svagt. Om branschen inte kan särskilja sig från allmän handel via kvalitet kommer apoteken att urvattnas och ifrågasättas.

– Det är en överlevnadsfråga för branschen att visa att apoteken besitter en annan kompetens och filosofi än detaljhandeln, säger Thony Björk.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer