Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Genombrott för EES

10 juni 2015
Användningen av apotekens elektroniska expertstöd EES tredubblades mellan januari och maj.

Maria Wanrud, apotekare på E-hälsomyndighetens EES-team, tror att det ligger flera samverkande faktorer bakom den kraftiga ökningen.

– Alla stora aktörer har nu tillgång till EES vilket självklart är en grundförutsättning för den ökade användningen. Jag tror också att vi går ifrån att EES används av enstaka eldsjälar till att flera eller rentav alla farmaceuter på apoteket nu insett nyttan med expertstödet. EES gör det ju enklare att omsätta farmaceutisk kunskap till nytta för kunden och att som farmaceut uppleva att man faktiskt gör skillnad, att man bidrar till förbättrad läkemedelsanvändning, säger Maria Wanrud.

Kurvan över användningen pekar fortsatt brant uppåt. Vid sidan av kedjorna har EES-teamet också på senare tid noterat ett ökat intresse från de fristående apoteksaktörerna.

Vad jobbar ni mest med för stunden för att utveckla EES?

– När det gäller EES fokuserar myndigheten på Läkemedelsverkets rekommendation om att vård och apotek bör ha samma källa för läkemedelsinteraktioner. Dessutom jobbar vi nu konkret med att införa Läkemedelsverkets rekommendationer kring behandling av sömnstörning hos barn i EES, säger Maria Wanrud.

Läs mer om EES i artiklar länkade nedan.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera