Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fyra av fem natur- läkemedel var bluff

Naturläkemedel från fyra stora kedjor i USA visade sig i fyra fall av fem helt sakna de växter som de påstods innehålla. Svenska Läkemedelsverket gör för få kontroller för att kunna garantera att något liknande inte skulle kunna ske här.

En stor naturläkemedelsskandal rullas nu upp i USA där det amerikanska läkemedelsverket FDA har analyserat innehållet i naturläkemedel på fyra stora varuhuskedjor, GNC, Target, Walgreens och Walmart.

Det är kedjornas egna märken av naturläkemedel som Ginko Biloba, Johannesört, Ginseng, Vitlök, Echinacea och Sågpalmetto som har analyserats med hjälp av DNA-teknik.

Till myndighetens stora förvåning visade sig fyra av fem förpackningar helt sakna spår av de naturläkemedelsväxter som de påstods innehålla.

Istället fann man gott om malet ris, rädisa, vete, bönor, ärtor och morötter.

I vissa fall hittades även spår av jordnötter och sojabönor, något som kan innebära en mycket allvarlig risk för personer med allergi mot dessa växter.

I USA, som har en annan lagstiftning, klassas dessa produkter som kosttillskott, medan de i Sverige är traditionellt växtbaserade läkemedel.

På det svenska Läkemedelsverket reagerar man med förvåning på nyheten.

– Det är ett skrämmande resultat. Jag hoppas verkligen att det inte ser ut så i Sverige och jag har mycket svårt att tro det, säger Malin Söderberg på avdelningen för traditionellt växtbaserade läkemedel på Läkemedelsverket.

Men samtidigt berättar hon att myndigheten inte gör någon egen kontroll av innehållet i de naturläkemedel som företagen vill få godkända.

– Det är samma krav på dessa medel som för vanliga läkemedel. Företagen lämnar in dokumentation som visar att produkterna uppfyller de kvalitetskrav som finns i produktionskedjan, säger hon.

Däremot finns på myndigheten en avdelning som gör efterkontroll av produkter ute på marknaden.

Ann-Christine Arvidsson, gruppchef för enheten Kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika, KLON, medger dock att naturläkemedel inte är något stort fokusområde.

– Vi ska kontrollera tolv produkter i år där tre är storsäljare och de övriga handlar om produkter från företag som har uppvisat brister vid inspektioner, säger hon.

Det är ett alltför litet underlag för att uttala sig om huruvida liknande bluffprodukter finns i Sverige, menar hon.

– Vi har inte gjort någon så här stor genomgång i Sverige. Vi får nu ta in den här informationen från USA och följa det och överväga om vi ska göra något större av det här, säger hon.

Samtidigt menar hon att de analyser som ändå görs av naturläkemedel i Sverige varje år hittills inte har givit någon anledning att misstänka att det bluffas med innehållet eftersom de nästan alltid innehåller det de säger sig innehålla.

I USA har nu de fyra varuhuskedjorna belagts med ett omedelbart förbud att sälja dessa produkter.

Läs artikeln i New York Times här.

Mest läst