Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Förslag att optiker ska få beställa hem läkemedel

2 februari 2016

Både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket har i skrivelser gett förslag på att optiker ska få beställa hem receptbelagda läkemedel för att kunna diagnosticera vissa ögonsjukdomar hos barn över 8 år och vuxna.

I ett remissvar ställer sig Sveriges Farmaceuter positivt till detta.

– Vi har ingen anledning att vara negativa, det kan öppna upp för andra professioner inom sjukvården att hjälpa patienter, säger Clary Holtendal, professionsutvecklare inom Sveriges Farmaceuter.

Förslaget föreslås träda i kraft under våren 2016 och det är bara optiker med en viss vidareutbildning, ett magisterprogram vid Karolinska institutet, som ska få möjlighet till detta.

I dag har inte optiker denna möjligheten utan måste remittera patienten till ögonläkare vid misstanke om sjukdom. I och med förslaget så menar man bland annat att patienter förhoppningsvis ska kunna få behandling snabbare med en snabbare diagnosticeringsrunda och att färre onödiga remisser ska gå till ögonläkare.

– Optikern rekvirerar från ett apotek så det är bra att våra medlemmar och alla andra farmaceuter som arbetar på apotek får kännedom om detta, säger Clary Holtendal.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.