Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Förslag: Fördjupad tillsyn av öppenvårdsapotek

6 december 2019
Läkemedelsverket, IVO och TLV ska samarbeta mer kring tillsynen av apoteken. Hur det ska gå till beskriver myndigheterna i ett förslag som lämnats till regeringen.

För att kunna samarbeta mer krävs nya samverkansfunktioner, nya rutiner, utökade informationsinsatser och förändrade sekretessregler, vilket kräver ny lagstiftning. Det skriver myndigheterna Läkemedelsverket, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i sin rapport till regeringen. Myndigheterna har valt att avgränsa samarbetet till tillsynen av öppenvårdsapoteken.

– Vi kan redan idag samverka kring tillsynen, men det kan göras mer strukturerat och framför allt bedömer vi att lagstiftningen hindrar oss från att utbyta information på ett sätt som skulle göra tillsynen mer effektiv, säger Annika Babra, enhetschef på Läkemedelsverket i ett uttalande.

Läs rapporten.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.