Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

FIP stöttar apoteken
i kamp mot antibiotikaresistens

13 november 2015
Involvera farmaceuter för att förhindra antimikrobiell resistens (AMR). Det förbättrar införandet av policys och riktlinjer, menar den internationella farmaciorganisationen FIP.

På måndag startar världens första ”World Antibiotic Awareness Week”. Då passar också FIP på att ge ut ett policydokument, “Fighting antimicrobial resistance: The contribution of pharmacists”.

I dokumentet pekar FIP bland annat på behovet av bättre hantering av och politik kring antibiotikaresistens. Dokumentet belyser bland annat vikten av att människor inte sparar antibiotika till att använda vid senare tillfällen, efter ”självdiagnos”; något som apoteken kan upplysa om.

FIP varnar också för att en ansvarsfull användning av antimikrobiella läkemedel fortfarande är av avgörande betydelse. Annars kan nya läkemedel bli ineffektiva alltför tidigt.

Publikationen tar också upp vad apotekare runt om i världen redan har gjort och gör för att ytterligare undvika uppkomsten av AMR; bland annat influensavaccinering (för att undvika efterföljande bakteriella infektioner), ansvarsfull användning och förskrivning av trimetoprim av apotekare (där det är möjligt) för att behandla urinvägsinfektioner, olika program för att optimera förskrivningen av antibiotika inom sjukvården, och insamling av överblivna antibiotika.

– Dokumentet visar hur mycket apotekare kan bidra till kampen mot antibiotikaresistens. Det är därför viktigt att apotekare ingår i allt resistensarbete, säger Luc Besançon, FIP:s vd och generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.