Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

FIP har valt sin första
kvinnliga president

1 september 2014
Under helgen valdes den spanska apotekaren Carmen Peña till den första kvinnliga presidenten någonsin för den internationella farmaceutorganisationen FIP.

Carmen Peña jobbar normalt som öppenvådsapotekare i Madrid, men har vid sidan av det arbetet varit aktiv inom FIP under den senaste 20 åren.

Nu senast som en av vice-presidenterna i organisationen.

Genom valet av henne bryter FIP en 102-årig tradition av manliga ledare, något som välkomnas av Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmaceuter, som även var en av kandidaterna till presidentposten, men som kom tvåa i omröstningen.

– Givetvis är jag besviken över att inte vinna valet, men är samtidigt glad för att det äntligen för första gången är en kvinna på posten som FIPs president, säger han från Bangkok, Thailand, där den 74:e världskongressen just nu har startat.

Som sittande president även för den nationella spanska farmaceutorganisationen representerar Carmen Peña cirka 65 000 spanska apotekare.

Hon brinner för utbildningsfrågor och tryckte på vikten av god utbildning av världens farmaceuter i sitt valtal.

– Att skapa en farmaceutisk arbetsstyrka som är kompetent, noggrann och respekterad av samhället och kollegor i andra hälsoyrken kommer att göra våra länders hälsosystem mer effektiva genom att sänka sjukligheten, dödligheten och kostnaderna, sa hon bland annat.

Thony Björk ser fram emot att få jobba vidare med den nya presidenten.

– Carmen Peña och jag känner varandra sedan många år och nu kommer vi att sitta i styrelsen tillsammans i ytterligare två år som jag har kvar som vice president. Vi valdes båda in i styrelsen för FIP år 2008, säger han.

Carmen Peña kommer att tillträda sin post redan den 5 september och sitter som president under fyra år.

Skrivet av: Fredrik Hedlund

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.