Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Farmaceut i hela kedjan verklighet trots motstånd

11 april 2018
I juni ska apotekspropositionen upp för votering i riksdagen. KD, C och M har lagt en följdmotion där man avvisar förslaget om kompetenshöjning i receptkedjan. Men Liberalerna och Vänsterpartiet backar regeringens förslag, vilket gör att det lär gå igenom. UPPDATERAD 20/4

Snart – närmare bestämt i början av juni – väntas regeringens proposition baserad på Åsa Kullgrens apoteksmarknadsutredning debatteras och beslutas i riksdagens kammare.

Ärendet ska inom kort beredas i Socialutskottet. Utskottets betänkande ska enligt riksdagens planeringsdokument justeras den 22 maj.

Det omdiskuterade förslaget om farmaceuter i hela receptkedjan på apotek har väckt olika reaktioner hos partierna.

KD, C och M har lagt en så kallad följdmotion där man avvisar förslaget om kompetenshöjning i receptkedjan.

”Vi förlitar oss på den kompetens som apoteken och deras personal, farmaceuter eller inte, besitter. På apoteken har farmaceuterna redan i dag ett självklart ansvar för såväl recepthantering som rådgivning … Det är därför överflödigt att lagstifta om att enbart farmaceuter får expediera receptläkemedel”, skriver Emma Henriksson (KD), Anders W Jonsson (C) och Camilla Waltersson Grönvall (M).

”Den rådande bristen på utbildade farmaceuter gör propositionens förslag än mer problematiskt. Med förslaget om detaljreglering av farmaceuters arbete blir det i praktiken omöjligt att ta till vara farmaceutisk kompetens hos en apotekstekniker. Det riskerar att förvärra kompetensbristen och därmed äventyra både kvaliteten och patientsäkerheten. Det skulle vidare sannolikt slå synnerligen hårt mot glesbygdsapoteken, som redan har stora rekryteringsproblem”, skriver undertecknarna av motionen.

Liberalerna (L) går dock emot övriga allianspartier och kommer inte att stödja följdmotionen.

Svensk Farmaci har talat med Barbro Westerholm (L), ledamot i Socialutskottet.

– Vi vill se en kompetenshöjning och stöder inte de andra allianspartiernas motion, säger hon.

– Apoteken och farmaceuterna behöver bli tydligare spelare i vården och de bör kunna göra mer än idag. Förslaget om farmaceuter i hela receptkedjan är bra. I övrigt tror jag personligen mycket på konceptet kommunapotekare, säger hon.

Hon bekräftar att Liberalerna kommer att rösta för regeringens förslag i frågan, snarare än att bara lägga ned sina röster.

Vänsterpartiet bekräftar också för Svensk Farmaci att man går på regeringens linje, vilket gör att det finns en riksdagsmajoritet för regeringens förslag.

Hur Sverigedemokraternas befintliga och avhoppade riksdagsledamöter röstar blir därmed betydelselöst.

Karin Rågsjö (V) är ledamot i Socialutskottet och sjukvårdspolitisk talesperson.

– För oss är det en självklarhet att stå bakom det här förslaget. Apotek är inte vilka affärer som helst. När man går in på ett apotek, och särskilt om man ska hämta ut receptläkemedel, är det viktigt att man möter utbildade farmaceuter och får professionell vägledning. Det är en patientsäkerhetsfråga, säger Karin Rågsjö.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samlar tillsammans med Vänsterpartiet och Liberalerna 51 procent av riksdagens ledamöter.

Fotnot: Artikeln har 20/4 korrigerats med korrekta datum för justering av utskottsbetänkandet. Riksdagsdebatt är planerad till den 4 juni, och beslut den 7 juni.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Farmaceut i hela kedjan verklighet trots motstånd

  1. Ola skriver:

    Som väntat går flera av allianspartierna mot delar av utredningen. Cecilia Widegren (M) gick så långt att hon kallade apoteksutredningen för “Sveriges mest onödiga utredning”. Det finns nog dessutom ett antal “ömma tår” i denna fråga. Det var ju Regeringen Reinfeldt som “skapade” vår nuvarande apoteksbransch med Göran Hägglund som ansvarig minister. Personligen tror jag det är bra för mig som farmaceut (och därmed också för kunden) att ta hand om hela receptexpeditionen. Jag tror det minskar risken för missuppfattningar och fel under resans gång. Min erfarenhet är att med en alltmer avancerad läkemedelsanvändning (som vi ser idag) uppstår fler frågor angående läkemedel och behandling. Som farmaceut är det givetvis en fördel om jag under expeditionen är där och kan ta in eventuella frågor, samt få lite överblick över kunden övriga recept. Inte endast avslutningsvis “signera” expeditionen före utlämning.