Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Farmaceut förfalskade recept

19 februari 2019
En tidigare apotekschef har fällts för att avsiktligt ha förfalskat recept på två olika läkemedel.

Inspektionen för vård och omsorg och Läkemedelsverket har fått in anmälningar mot en farmaceut som tidigare arbetat som apotekschef i Mellansverige, rapporterar Läkemedelsvälden.

Förfalskningen ska ha upptäckts av en slump, då en av apotekets stamkunder såg två läkemedel hen inte kände igen på sin läkemedelsförteckning. Kunden ringde till den aktuella farmaceuten som ska ha sagt att hen ”gjort en fuling” och ”lånat” kundens personnummer.

Enligt en internutredning som den aktuella apotekskedjan gjort handlade det om att farmaceuten ville få bort två beställda läkemedel som inte hämtats ut. Hen beslutade då att förfalska recept för läkemedlen och registrera dem som uthämtade av stamkunden.

Händelsen polisanmäldes och farmaceuten har erkänt brottet och accepterat straffet: villkorlig dom och dagsböter på 16 100 kronor, enligt Läkemedelsvärlden.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.