Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Hundratals
apotek väntas få ny ägare

23 november 2017
Samtidigt som regeringen säljer det statliga servicebolaget för Apoteksgruppens apotek, bjuds sannolikt de flesta av de drygt 180 apoteken i kedjan också ut till försäljning. KOMPLETTERAD 16:41

I juni fick regeringen, som vi skrivit tidigare, klartecken av riksdagen att sälja Apoteksgruppen i Sverige Holding AB. Enligt uppgifter i Dagens Industri (DI) idag ska processen vara på väg i mål denna vecka med ett slutbud.

Nu står det klart att även merparten av apoteken som ingår i Apoteksgruppen kan vara på väg att säljas.

Enligt tidningen kommer den som vinner den statliga auktionen också att få möjlighet att köpa en stor andel av apoteken. Bara omkring ett femtontal av de individuella apoteksägarna ska ha tackat nej till att sälja, uppger en källa med kunskap om processen till DI.

I slutändan är det är upp till regeringen att ge grönt ljus för en ny ägare; enligt avtal som de enskilda apotekarna tecknat har de inte rätt att sälja sina apotek till vem som helst utan godkännande av staten.

Regeringen avböjer att kommentera uppgifterna om den förestående affären till DI.

– Vi befinner oss just nu mitt i en anbudsprocess och vi kommenterar aldrig en pågående försäljningsprocess, säger näringsminister Mikael Damberg till Dagens Industri.

DI spekulerar i ICA/Hjärtat, Oriola-KD, Lloyds/Celesio, Alliance/Boots och tyska Phoenix som tänkbara köpare.

Om ICA/Hjärtat köper skulle sannolikt Konkurrensverket ha synpunkter, eftersom de redan har en marknadsandel på omkring 30 procent. Kronans marknadsandel är dock under 20 procent, så ett köp av Oriola-KD skulle vara mer problemfritt i detta perspektiv.

Källor till DI räknar med att utfallet av affären kommer att offentliggöras före jul.

FOTNOT: Enligt vad Svensk Farmaci erfar är den planerade försäljningen av apotek en separat process som inletts på initiativ av det medlemsråd som består av Apoteksgruppens apoteksägare och/eller tänkbara köpare.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...