Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Ett sätt att distrahera”

15 april 2011
Företagens kreativa lösningar för att kompensera studenterna under praktiken skymmer sikten - den försvunna lönen innebär en klar försämring. Det anser båda fackförbunden på farmaciområdet.

Celina Swing, studentombudsman på Sveriges Farmacevtförbund, tycker att det verkar som att kedjorna sockrar sina bud i jakten på praktiserande studenter.

– Det är positivt att kedjorna vill gå studenterna till mötes. Men många studenter frågar sig samtidigt om det här är ett sätt att distrahera från det faktum att företagen har försämrat deras ekonomiska villkor kraftigt genom att ta bort praktiklönen.

– Förbundet har undersökt praktikanternas produktivitet och vet att de gör mycket stor nytta under apotekstjänstgöringen. Anställning och lön är rimligt med tanke på hur mycket studenterna bidrar till apotekens lönsamhet, säger hon.

Leila Bahrani, studentombudsman på Farmaciförbundet, är på samma linje.

– Det här är fortfarande förkastligt, vår syn är att praktiken borde jämföras med en AT-tjänstgöring som är avlönad. Det är visserligen bra att kedjorna gör något, men studenternas studiemedel räcker inte och frågan om hur studenterna ska livnära sig är olöst, säger Leila Bahrani.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.