Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Stora besparingar på dostjänst efter omreglering

23 januari 2017
Före omregleringen kostade dostjänsten cirka 430 miljoner kronor årligen för det offentliga. Nu har konkurrensutsättningen gjort tjänsten helt gratis.

På apoteksmonopolets tid skötte Apoteket AB den maskinella dosdispenseringen av läkemedel till patienter i öppenvården i hela landet, en tjänst som – ungefär som idag – omfattade omkring 180 000 personer.

– Priset för tjänsten varierade i landstingen med ett genomsnittligt pris på cirka 6,50 kronor per patient och dag, berättar Per Manell, apotekare och tidigare styrelseordförande för Svensk Dos AB.

Det innebär att dostjänsten belastade landstingen med cirka 427 miljoner kronor per år.

Landstingen kompenserades med ett statsbidrag som motsvarade Apoteket AB:s taxa – ett statsbidrag som än idag är i princip oförändrat.

Omregleringen ledde till att två privatägda aktörer – Apotekstjänst i Lidingö och Svensk Dos i Uppsala – började konkurrera med Apoteket AB på dosmarknaden. Landstingen upphandlar numera klustervis tjänsten från dessa aktörer.

Formerna för dos-omregleringen har kritiserats från några utgångspunkter, se Svensk Farmaci nr 5/15. Arbetsmarknaden inom dossektorn har blivit svårförutsägbar och landstingens tilldelningsbeslut har regelmässigt överklagats, vilket lett till förseningar, omtag av upphandlingar och andra svårigheter för landsting och kommuner.

Men priset på själva tjänsten har successivt pressats ned i upphandlingarna. Dosapoteksföretagen har i stället räknat hem vinster på den ordinarie handelsmarginalen kopplat till stora volymer.

Idag har det gått så långt att dostjänsten – packning och distribution – erbjuds helt gratis.

Som vi skrev i fredags erbjöd alla tre anbudsgivarna tjänsten utan kostnad i fem sydsvenska landstings aktuella upphandling och landstingen tvingades tillgripa lottning.

Följaktligen kommer de fem landstingen med säkerhet att erhålla dostjänsten gratis när det nya avtalet träder i kraft i maj i år.

– Det här illustrerar att landstingen var helt i händerna på Apoteket AB under monopoltiden. Det är ett praktexempel på att allt inte var bättre före omregleringen. Kanske kan minusbud komma att aktualiseras i kommande upphandlingar, alltså att företagen de facto betalar för att få leverera tjänsten, säger Per Manell.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

5 svar till Stora besparingar på dostjänst

 1. Apotekare pensionerad skriver:

  Lite överraskad över den stora besparingen. Men vi får vara tacksamma för de som satsat pengar i de konkurrerande dostjänsterna. Jag har för mig att Svensk Dos precis i starten fick problem med kundleveranserna. Därför skickades dosrullarna till kund med taxi. Kunderna verkade blivit överförtjusta över detta. Jag tänkte typiskt PM att hitta på en sådan sak med taxi.

 2. Rose-Marie Nilsson skriver:

  Eftersom dosapoteken nu köper in mindre läkemedelsförpackningar än tidigare, för att på så vis öka handelsmarginalen, så är jag övertygad om att det inte görs någon besparing alls, det tas bara från olika fack i börsen som staten har. Lägg dessutom till ökad miljöförstörelse – mer packmaterial för mindre förpackningar, och vi biter oss i svansen rejält. När apoteket inte kan få leveranser av vissa läkemedel, kan det kanske bero på att Dosapoteken har gjort stora uppköp upp de förpackningar som öppenvårdsapoteken egentligen brukar sälja, Vidga gärna perspektivet, och gör en uppföljande artikel.

  • Nils, Sv Farmaci skriver:

   Vi har skrivit om frågan om småförpackningarna tidigare, den är absolut relevant och bör vägas in i den samlade ekonomiska bilden. Frågan är väl i vilken utsträckning det sker och hur mycket det påverkar på totalen jämfört med det dospengen – vissa aktörer har åtminstone tidigare påstått att de inte använder småförpackningar mer än i undantagsfall. Tack för ditt inspel, vi ska absolut fortsätta att följa frågan.

 3. Ola skriver:

  Kvalitet och tillgänglighet kostar…
  Innan dos utsattes för konkurrens hade Dosapoteket – Apoteket AB (om jag minns rätt) 13 enheter för dosdispensering i olika delar av landet. Detta för att kunna hålla hög kvalitet och ha en bra tillgänglighet av dosdispenserade läkemedel i hela landet (med möjlighet till backup). När beslut kom att konkurrensutsätta dos, så konsoliderades de 13 enheterna ner till 7 enheter som en kompromiss för att kunna konkurrera med andra aktörer. Idag har Apoteket AB endast en dosenhet kvar. Den ligger i Örebro. De andra två aktörerna för öppenvårdsdos har vad förstår fortfarande endast en enhet vardera (i Uppsala och på Lidingö). Det säger sig själv att det måste vara betydligt billigare med så få dosenheter som möjligt. Allt för att pressa priset för dostjänsten. Dock finns (vad jag vet) numera ingen backup om en dosaktör skulle få allvarliga produktionsproblem. Således verkar det idag mest handla om att “köra så det ryker” så länge det går och kunna erbjuda så kallade “nollbud”. Att tro att dostjänsten inte kostar något är i mitt tycke naivt. Givetvis kostar det att driva dosverksamhet också idag. Men numera sparar man in på mycket annat…

 4. Johan skriver:

  Vore intressant om ni kunde granska om läkemedelsföretagen tjänar mer nu än förr på dom dosdispenserbara förpackningarna. Tex Atorvastatin 40 mg 48 öre per styck om man köper periodens vara på apotek. Men om man får Atorvastatin 40 mg dosdispenserat kostar varje tablett 4,30 kr…