Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Dyra läkemedel förlust för alla apoteksaktörer”

7 oktober 2014
Expediering av enskilda dyra läkemedel är en förlustaffär för samtliga apoteksaktörer, skriver Tommy Wahlberg, ekonomichef på Apoteksgruppen, apropå gårdagens artikel om företagets affärsmodell.

Expediering av enskilda dyra läkemedel är en förlustaffär för samtliga apoteksaktörer i branschen och är inget unikt för våra apotek. Handelsmarginalen är utformad så att apoteken i snitt skall få en viss marginal. Detta fungerar bättre i stora kedjor men kan fungera sämre för enskilda små apotek. Vi gör därför kontroller för att upptäcka om enskilda apotek eventuellt drabbas av dyra läkemedel i större utsträckning än andra.

Den serviceavgift som anslutna apoteken betalar idag ger apoteken betydligt mer i såväl intäkter som service tillbaka. De andra apotekskedjor har precis som vi centrala overheadkostnader och Apoteksgruppen har en av de lägsta nivåerna. De anslutna medlemmarna får centralt stöd för bland annat ekonomi, IT, kundtjänst, varuförsörjning, inköp och marknadsföring. Serviceavgiften varierar beroende på apotekens omsättningsnivå och minskar dessutom procentuellt vid omsättningsökningar.

En hög servicegrad mot kund är viktig för all apoteksverksamhet och därför följer vi servicegraden kontinuerligt per apotek. Tillsammans med apoteksägarna inför vi ett nytt och förbättrat lagerstyrningssystem för att underlätta för apoteken att fortsätta att ge kunden en bra service.

Tommy Wahlberg

Skrivet av: -

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

4 svar till “Dyra läkemedel förlust för alla apoteksaktörer”

 1. receptarie skriver:

  Tommy försöker dribbla bort faktum att dyra receptläkemedel blir en stor förlust för enskilda apoteket, med att dyra receptläkemedel är en förlust för alla aktörer. Detta är naturligtvis inte sant även om marginalen är löjligt liten. Stor skillnad på liten marginal och tusentals kronor i förlust. Självklart måste en serviceorganisation få in avgifter. Problemet här är ju hur den tas ut. Var ärlig istället och gör nånting åt problemet. Tex lyft ut dyra rx ur den omsättningsbaserade modellen. Man ska inte kunna gå minus när man förser en kund med ett läkemedel!

  • Apotekare skriver:

   Håller med till fullo. Det här är inte en modell som är värdig svenska apotek och patienter. Otroligt att man kan låta det passera. Farmaceuter med yrkesheder borde ha reagerat tidiagre. Om inte AG ändrar det här själva måste ägaren kräva det via ägardirektiv!

   • chlarsson skriver:

    Så här har det ju alltid varit. Detta är en av baksidorna med avregleringen som alla borde vetat om innan. Undrar om man inte har kollat förutsättningarna innan man gått in i spelet. Man skulle kunna tro att många trodde att detta är en guldgrävarbransch.

    • SO skriver:

     Nix. Det här är ingen baksida med avregleringen. Det är en baksida med Apoteksgfuppen.


Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...