Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Dyr reform ger oklar vinst för patient

24 augusti 2012
Förslaget att införa generisk förskrivning motiveras av förbättrad patientsäkerhet. Men hur patienterna konkret skulle gynnas är oklart – till och med Läkemedelsverket har svårt att identifiera hur det ska gå till.

I veckan skickade Läkemedelsverket ut sin remissversion av förslaget om generisk förskrivning, se artikel länkad här nedan. Regeringens uppdrag till Läkemedelsverket om generisk förskrivning motiveras i en mening: ”Regeringen bedömer att ett införande av frivillig generisk förskrivning skulle vara värdefullt ur ett patientsäkerhetsperspektiv.”

Men samtidigt ingick i förutsättningarna att det generiska bytet på apoteken ska fungera som idag. Vad patienten får för läkemedelsfabrikat påverkas alltså inte av ett införande av generisk förskrivning.

Dessutom dominerar idag e-recepten läkemedelsförskrivningen, recept som patienten inte får i sin hand och inte löpande har möjlighet att läsa. Vad läkaren knappar in för typ av läkemedelsbeteckning på receptet berörs patienterna i regel inte av.

Svensk Farmaci ringde upp Christina Brandt, utredare på Läkemedelsverket, som tillsammans med farmacevten Erica Hagblom ansvarat för utredningen.

Generisk förskrivning motiveras av förbättringar i patientsäkerheten. Men vad vinner man egentligen på det här i ett patientsäkerhetsperspektiv?

– Det har vi också reflekterat över i projektets arbetsgrupper. Förändringen kan ha fördelar för förskrivare och är bra ur rättvisesynpunkt gentemot tillverkarna. Men reformen i sig ger inga direkta effekter för patienten så länge det generiska bytet inte påverkas, säger Christina Brandt.

– Men det kan finnas indirekta pedagogiska vinster. Vid kommunikation i förskrivningsögonblicket kan det här underlätta för patienterna.

– Vi skulle också vilja se att det införs en ny etikett där det generiska namnet framhävs. Här finns det dock EU-reglering som är problematisk, säger Christina Brandt.

Läkemedelsverkets kostnadskalkyl för införandet är inte färdig. Men förändringen kräver bland annat omfattande IT-tekniska anpassningar. Bara utbildnings- och kommunikationsinsatserna som är förknippade med projektet har Läkemedelsverket prissatt till cirka 4,5 miljoner kronor.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera