Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Dospatienter i Skåne
får medicinen på Ica

25 april 2013
Den nya dosleverantören Svensk Dos, som vann upphandlingen om dosleveranserna i Region Skåne, har valt att samarbeta med Ica för sina medicinleveranser istället för med apoteken.

– Vi behövde snabbt få till en bra logistiklösning till en rimlig kostnad och det drog ut på tiden med apotekskedjorna så då valde vi att använda oss av i huvudsak Ica, och framför allt sådana butiker som är postombud, det här är ju paketförsändelser, säger Per Manell, styrelseordförande för Svensk Dos.

Dessutom har ingen av dagens apotekskedjor ensamt den täckning som Ica har i Skåne så det hade inneburit avtal med flera apotekskedjor, enligt Per Manell.

Men förändringen berör ändå bara en liten del av doskunderna eftersom endast sju procent av doskunderna i Skåne behöver hämta ut sin medicin.

– Huvuddelen av våra kunder, de som bor på särskilda boenden, får ju direktleveranser precis som när Apoteket skötte detta. Påståendet att alla dospatienter besöker apotek i dagsläget saknar därför grund. Även Läkemedelsverket har gjort ett uttalande och sagt att de flesta doskunder inte kommer i kontakt med något apotek, säger Per Manell.

Region Skåne kunde inte ställa krav på att den som vann upphandlingen skulle använda sig av apotek eftersom ingen visste vad de skulle ta betalt för hanteringen.

– Vi fick lösa det som vi ville så länge Region Skåne anser att lösningen är rimlig och det anser de. Kravet var att vi inte skulle försämra tillgängligheten och vi anser att vi har förbättrat tillgängligheten eftersom Ica har bättre öppettider och de ligger inte heller längre bort än apoteken, säger Per Manell.

En nyhet i den nya dosleveransen är att alla paket har streckkoder, något som dels säkerställer att en patient som hämtar ut dospåsar på ett utlämningsställe får rätt läkemedel och dels gör alla försändelser spårbara ända fram till äldreboendet, något som Per Manell menar ökar säkerheten jämfört med tidigare.

– Blir det problem på ett äldreboende med medicinen kan vi tala om vem som tog emot försändelsen och när den tog emot, det fanns inte tidigare, säger han.

Den farmaceutiska rådgivningen löser Svensk Dos genom att ha en kundservice bemannad med apotekare dit kunderna eller deras ombud kan ringa eller mejla.

– Det är ju inget som säger att man måste stå vid en disk för att ge farmaceutisk information, säger Per Manell.

Svensk Dos kommer att börja ta över dospatienter redan i början av maj och då kommer den nya distributionen via i huvudsak Ica, men också i vissa fall Coop och Pressbyrån starta.

– Världen utvecklas och det torde även gälla apoteksvärlden, säger Per Manell.

Skrivet av: Fredrik Hedlund

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

9 svar till Dospatienter i Skåne
får medicinen på Ica


Annonsera och prenumerera