Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ola Ohlsson: “Det ena systemet utesluter inte det andra”

21 juni 2011
Ola Ohlsson, professor och medlem i expertgruppen bakom EES, tycker att Per Manell slår in öppna dörrar. Fortsatt anpassning av EES till svenska förhållanden pågår i allra högsta grad, säger han.

I fredags offentliggjordes Läkemedelsverkets jämförelse av interaktionsverktygen i modulerna EES och Sfinx. Av rapporten framgår bland annat att EES inte är helt anpassat efter svenska förhållanden.

Enligt Per Manell, tidigare chef för Fass på Lif, har EES-företrädare tidigare tvärtom påstått att så är fallet, och därmed farit med osanning.

Ola Ohlsson, professor och en av de medicinska experterna bakom EES, avfärdar kritiken.

– Det pågick och pågår i högsta grad ett aktivt arbete, nu med Apotekens Service som huvudman, med syfte att anpassa systemet efter svenska förhållanden. 

– Jag har arbetat med läkemedelsfrågor i många år och tycker att det är förträffligt att vi äntligen får ett system som har potential att förbättra patientsäkerheten. Jag kan inte begripa varför Per Manell är så kritisk, säger Ola Ohlsson.

Hur ser du på att Läkemedelsverket förordar Sfinx före EES när det gäller interaktioner?

– Jag har inte sett rapporten än, men det ena systemet borde inte utesluta det andra.

Svensk Farmaci har sökt ansvariga på Socialdepartementet för kommentarer till Läkemedelsverkets jämförelse.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.