Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Dansk apotekskedja på svensk mark

8 oktober 2014
Två danska entreprenörer har köpt upp sex apotek inom Apoteksgruppen i Sverige. De vill effektivisera enligt dansk modell och tror på apoteksrobotar.

Det är de danska entreprenörerna Shahzad Riaz och Poul Schmidt som äger och driver de fyra skånska apoteken Björnen i Helsingborg, Linden i Svalöv, apoteket i Bjuv och Klinten i Åstorp samt Orren i Jämjö och Gripen i Ronneby i Blekinge.

Årsomsättningen är cirka 180 miljoner kronor och sammanlagt har “kedjan i kedjan” cirka 35 anställda.

När signalerna kom om en avmonopolisering i Sverige var duon inte sen att nappa.

– Först var vi intresserade av de lite större klustren, särskilt det som sedan blev Vårdapoteket. Men när vi inte fick det så blev Apoteksgruppens erbjudande om småapotek intressant. Nu har vi fyra apotek i Skåne och två i Blekinge, säger Shahzad Riaz, vd i danskarnas bolag.

Han hämtar inspiration från andra sidan sundet.

– Många danska apotek är modernare än de svenska, eftersom de har investerat i farmaceutrobotar. En robot har stor effekt på effektiviteten och kötiderna, och låter farmaceuterna fokusera på att ge råd och god service till kunderna, säger Shahzad Riaz.

Han har drivit frågan om robotar i Apoteksgruppens IT-råd och Apoteksgruppen är nu först i Sverige med en lösning som kan hantera alla de fyra olika robotsystem som finns.

– Det är mycket möjligt att det finns en robot på apotek Björnen i Helsingborg inom en inte alltför lång framtid, säger Shahzad Riaz.

Läs mer i Svensk Farmaci nr 5/14.

Skrivet av: Fredrik Hedlund

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera