Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Danska politiker öppnar för omreglering av apotek

12 april 2011
Nu öppnas dörren för en avreglering av de danska apoteken – igen. Regeringen har svängt och vill utreda möjligheterna att öka konkurrensen på apoteksområdet – mot bakgrund av utvecklingen i Sverige.

I Danmark ägs apoteken av enskilda apotekare och kedjor är inte tillåtna. Den danska regeringen förberedde under fjolåret, som en del i en tillväxtplan, en lagändring som skulle tillåta apotekskedjor i landet.

Planerna lades dock på is i januari i år, efter påtryckningar från bland annat apotekarnas sammanslutning Danmarks Apotekerforening.

Men nu vill en bred parlamentarisk majoritet utreda frågan igen – delvis mot bakgrund av utvecklingen i Sverige.

Den nya utredningen är en del i ett konkurrenspaket som regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och Kristdemokraterna står bakom.

En analys av den svenska omregleringen ska ingå i utredningen.

Utredningen välkomnas av den danska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, Dansk Erherv.

– Vi har länge efterfrågat en utredning med inriktning på att modernisera vårt hundraåriga skråmonopol i apotekssektorn. Erfarenheter från Sverige visar att en liberalisering faktiskt har gett fler apotek per invånare, säger Henrik Hyltoft, marknadsdirektör på Dansk Erherv.

Men Danmarks Apotekerforening, som vill bevara det nuvarande systemet,  är kritisk.

– Det här är en eftergift till Liberal Alliance, som aldrig hymlat om att de vill låta de fria marknadskrafterna spela fritt på apoteksområdet. Liberal Alliance skulle gärna vilja skriva slutsatserna i utredningen på förhand, men det är slutsatser som inte skulle gynna medborgarna, säger Niels Kristensen, ordförande i Danmarks Apotekerforening på föreningens hemsida.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.