Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Dags att vi farmaceuter visar vårt kunnande”

Stäng ner signalerna från expertstödet EES – och visa att vi farmaceuter vågar ta ansvar. Den uppmaningen kommer från Sveriges Farmaceuter inför den stundande ”seniorveckan”.

Nästa vecka är det dags för årets ”seniorvecka” som genomförs av apoteksbranschen för att öka användningen av det elektroniska expertstödet EES på apoteken. Med EES kan farmaceuten analysera kundens alla elektroniska recept, för att förbättra läkemedelsanvändningen främst bland kunder över 75 år.

Under fjolårets seniorvecka gjordes rekordmånga analyser med EES, totalt 55 000. Men en utvärdering, som Svensk Farmaci rapporterade om, visade att bara 7 procent av signalerna som EES gav ifrån sig om potentiella läkemedelsrelaterade problem stängdes ner av apoteksfarmaceuterna.

I samband med att signalen stängs ner ska farmaceuten kryssa i vilken åtgärd som vidtagits: om man tagit kontakt med förskrivaren, gjort en farmaceutisk bedömning eller haft en dialog med kunden.

Att farmaceuten inte stänger signaler kan bero att man inte riktigt vågar ta ansvar för att problemet är åtgärdat, tror Erika Larsson som är professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.

– Om man är osäker och rädd att göra fel så kan det resultera i att man inte gör någonting. Det kan också finnas en rädsla att signalen inte ska synas för farmaceuten nästa gång kunden kommer till apoteket, säger hon.

Inför seniorveckan uppmanar nu Sveriges Farmaceuter alla sina medlemmar på apotek att aktivt stänga ner så många signaler som möjligt. Budskapet är att farmaceuterna ska våga lita på att de har kompetens att avgöra vilken åtgärd som behövs, och att de åtgärder de gör är tillräckliga:

– Det är dags att vi farmaceuter visar att vi besitter kunskapen för att förbättra läkemedelsanvändningen, och att vi inte är rädda för att använda den kunskapen, säger Erika Larsson.

Om man är osäker på hur en signal bör åtgärdas så är det ett bra tillfälle att ta upp fallet och diskutera det med sina kolleger, framhåller Erika Larsson.

– Det är ett väldigt bra sätt att lära sig tillsammans.

Seniorveckan pågår den 8–14 april.

Mest läst