Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

LV: Bristfällig rådgivning

7 juni 2012
Läkemedelsverkets unika mystery shopping-studie av apotek och andra försäljningsställen visar att kunderna ofta får bristfälliga råd om receptfritt.

Studien omfattade 297 apotek och 801 andra försäljningsställen för receptfria läkemedel, och genomfördes mellan den 21 september och den 20 november i fjol. Endast läkemedel mot värk och feber omfattades.

Enligt studien finns stora brister i kunskapen om vad anställda på läkemedelsförsäljande icke-apotek får säga eller inte till kunderna.

Vid två av tre besök i butiker utanför apotek gav personalen förslag på läkemedel till en kund som efterfrågade ett läkemedel till en höggravid kvinna.

Detta trots att försäljningsställena ska hänvisa till apotek eller sjukvården för rådgivning om läkemedel.

Både apotek och icke-apotek föreslog vid 6 procent av besöken ett läkemedel som är olämpligt till spädbarn till en kund som efterfrågade ett läkemedel till ett febrigt barn.

Bara i 16 procent av fallen frågade apotekspersonalen efter barnets ålder.

Läs studien här.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.