Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Brister i rådgivning

4 juni 2015
Butikspersonal i allmän handel ger, mot regelverket, ofta råd om receptfria läkemedel. Och ibland är råden direkt farliga, att döma av en mystery shopping-studie från Läkemedelsverket. Men även när det gäller apotekens rådgivning finns förbättringspotential.

I studien besöktes totalt 297 apotek och 801 butiker som säljer receptfria läkemedel.

Tre olika scenarios studerades. I ett av dem efterfrågades värktabletter till en gravid kvinna.

Vid nio procent av besöken i butikerna i allmän handel rekommenderades ett läkemedel som är olämpligt i slutet av graviditeten. Motsvarande siffra för apotek var en (1) procent.

Mystery shopping-studien gav dock inte bara dagligvaruhandeln utan även apoteken en del att tänka på. I ett scenario efterfrågades ett läkemedel till ett febrigt barn – utan att ”låtsaskunden” angav åldern på barnet.

Bara 16 procent av apotekspersonalen och 14 procent av personalen i butiker utanför apotek frågade efter barnets ålder. Både på apotek och i allmän handel föreslogs i 6 procent av fallen ett läkemedel som är olämpligt till spädbarn.

Totalt gav personal i butik utanför apotek förslag på läkemedel vid hela 66 procent av besöken i detta scenario.

Enligt gällande regelverk ska butikspersonal utanför apotek inte ge råd om läkemedel utan hänvisa till apotek, vård eller sjukvårdsupplysning.

Men detta är alltså något som inte tycks ha hörsammats av butikspersonalen, att döma av resultaten.

Outbildad butikspersonal i allmän handel ger uppenbarligen ofta råd om läkemedel. Är inte utfallet ett underbetyg till den allmänna handelns försäljning av receptfritt?

– Det här indikerar en brist och är absolut något som behöver följas upp. Att föreslå åtgärder låg inte i uppdraget för den här studien, säger Lena Ring, forskare vid enheten för läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket har mer på gång på området. Lena Ring hänvisar till en ännu icke offentliggjord studie som verkets tillsynsenhet ansvarar för: För att få en nationell bild av kommunernas kontrollarbete och handlarnas följsamhet till regelverket har verket genomfört en enkätundersökning under 2014.

Svensk Farmaci hoppas snart kunna skriva mer om den studien.

Läkemedelsverkets mystery shopping-studie finns att läsa här.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera