Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Branschen styr upp paracetamolförsäljning

26 oktober 2016
Om du är under 18 får du bara köpa ett paket paracetamol på apotek. Är du äldre och vill köpa flera får du per automatik särskild rådgivning. Det är innebörden av självpåtagna regler som medlemmarna i Sveriges apoteksförening nu ska tillämpa. Sveriges Farmaceuter välkomnar initiativet.

Sedan november i fjol får paracetamol i tablettform efter beslut från Läkemedelsverket återigen endast säljas på apotek. Bakgrunden var att antalet förgiftningar med paracetamol i självskadesyfte ökat, främst bland ungdomar.

För att ytterligare minimera risken för självskadebeteende med paracetamol har medlemmarna i Sveriges Apoteksförening nu kommit överens om nya, självpåtagna regler.

Från och med den 1 november kommer apoteken inte att sälja mer än ett paket paracetamol till kunder under 18 år.

– Apoteksbranschen tar nu ytterligare ett steg för en ansvarsfull försäljning av de produkter man säljer genom att själva välja att begränsa försäljningen av paracetamol till yngre, säger Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Dessutom ska apotekspersonalen säkerställa att kunder som är över 18 år och vill köpa flera förpackningar paracetamol alltid får rådgivning kring val av produkt och hur läkemedlet bör användas. En rimlighetsbedömning från fall till fall om huruvida egenvårdsförsäljning är lämplig ska alltid göras i dessa fall.

– Eftersom alla kunder inte söker rådgivning själva har apoteksbranschen även kommit överens om att i ökad grad säkerställa korrekt användning av paracetamol även till vuxna, säger Johan Wallér.

Överenskommelsen gäller endast paracetamol i tablettform.

Sveriges Farmaceuter välkomnar initiativet.

– Det är välkommet att branschen tydligt deklarerar hur apoteken alltid ska agera gentemot personer som vill köpa stora mängder paracetamol. Den här frågan illustrerar vilken viktig samhällsfunktion som apotekens farmaceuter har, säger Kristina Fritjofsson, ordförande.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Branschen styr upp paracetamolförsäljning

  1. Thony Björk skriver:

    Ett klokt och välkommet beslut som visar att apoteksbranschen nu tar det ansvar som allmänheten förväntar sig. Det stärker branschen och det tydliggör vilken viktig roll den farmaceutiska rådgivningen på landets apotek har för en bra användning av läkemedel!

  2. Apotekare pensionerad skriver:

    På 80-talet såldes Magnecyl kodein receptfritt i 25 förpackningar. Det var 10 mg kodein per tablett. Man fick bara köpa en förpackning per inköpstillfälle. Ett litet antal missbrukade och gick till olika apotek och köpte en ask på varje apotek. En gång hade en sådan kund otur. Hon köpte en ask på ett apotek. Personalen, som sålde, blev direkt efter utlånad till ett apotek en bit bort. När Magnecyl-Kodein skulle köpas för andra gången samma dag dök samma personal upp och fick frågan: Jaså, du är här också.


Annonsera och prenumerera