Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Bransch vill ha samtal om logistik

22 mars 2011
Apotekens lager har i många fall minskat efter reformen, vilket kan drabba kunderna. Ansvarsfördelningen på den nya marknaden måste bli tydligare, skriver Sveriges Apoteksförening i ett debattinlägg.

Efter omregleringen har apotekens lagerhållning och tillhandahållandeskyldighet blivit en het potatis.

Idag adresserar Sveriges Apoteksförening frågan i ett debattinlägg i Göteborgsposten.

Tillgängligheten till apotek har ökat efter reformen, men enligt många bedömare har apotekens lager i många fall blivit mindre.

Det faktum att apoteken nu själva äger läkemedlen efter leverans till apoteken, och den numera begränsade returrätten, har bidragit till minskad lagerhållning som kan drabba kunderna, enligt föreningen.

Dessutom har apoteken inget inflytande över leveransvillkor, trots att de måste leva upp till reglerna om tillhandahållandeskyldighet inom 24 timmar.

Detta måste förändras, skriver föreningen, som nu bjuder in till rundabordssamtal i frågan med övriga aktörer.

Läkemedelsverket har nyligen fått uppdraget att granska hur väl apoteken lever upp till förordningen om att läkemedel ska finnas tillgängliga inom 24 timmar på apoteken.

I inlägget poängterar apoteksföreningen att denna utredning kan bli ett slag i luften, om inte hänsyn tas till hela logistikkedjan.

Läs inlägget i sin helhet här.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.