Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotek erbjuder billigare
läkemedel till bokslukare

27 augusti 2013
Distanshandelsaktören Apotea, tidigare Familjeapoteket, erbjuder billigare Alvedon till kunder som köpt böcker på e-bokhandeln Adlibris.

Hösten 2011 gick e-bokhandeln Adlibris grundare och tidigare vd Pär Svärdson in som ägare i problemtyngda distanshandelsaktören Familjeapoteket.se.

Under fjolåret stöptes Familjeapoteket.se om till Apotea.se. Bolaget har lämnat Stockholm och flyttat in i lokaler intill Adlibris lager i Morgongåva i Västmanland. I ledningen sitter flera personer med bakgrund från Adlibris.

De båda e-handelsbolagen Adlibris och Apotea har ett intimt samarbete. Vid beställning av böcker från Adlibris medföljer numera ett reklamblad från Apotea.

Här erbjuds 15 procents rabatt på en rad apoteksprodukter. Rabatten gäller bara om man skriver in en rabattkod, som bokköpet gett tillgång till.

Bland rabatterade produkter för bokslukarna finns det receptfria läkemedlet Alvedon.

Anders Ullerås är utredare inom marknadsföringstillsyn på Läkemedelsverket.

Vilka regler finns för marknadsföring och rabattkampanjer för receptfria läkemedel?

– Det här är inte detaljreglerat, men enligt våra föreskrifter ska reklamen främja en skälig användning, det vill säga inte driva på användningen så att den blir oskälig.

– Vi skulle gärna titta på den här kampanjen. Nyckelfrågan i vår bedömning blir om den kan anses leda till en icke ändamålsenlig användning, säger Anders Ullerås.

Svensk Farmaci har sökt Apoteas vd Pär Svärdson för en kommentar.

Apotea.se erbjuder för närvarande även tio procents rabatt på det receptfria läkemedlet Basiron mot akne. Det gäller inte bara bokköpare utan alla kunder på sajten.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.