Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Bloggare ska lära
farmaceut om interaktioner

10 mars 2014
På höstens apoteksmässa, som sponsras av Apoteket AB, ska en mångsysslande hälso- och ekobloggare lära farmaceuter om läkemedelsinteraktioner. Sveriges Farmaceuters förbundsdirektör Kristina Niemi är bekymrad över mässprogrammets utformning.

Kistamässan har redan börjat marknadsföra höstens mässa Apotek & Egenvård. Programmet för föreläsningsserien på Hälsoscenen, som är tänkt som en central mötesplats på mässan, börjar ta form.

Här väntar föreläsningar om fair trade och lakritsens hälsoeffekter. Den enda programpunkten med koppling till läkemedel är en föreläsning med rubriken ”Hur påverkas kroppen av läkemedel och läkemedelsinteraktioner?”.

Men den som under den rubriken väntar sig ett gästspel från den vetenskapliga världen tar fel.

Den som ska lära farmaceuterna om interaktioner är mångsysslaren och hälso- och ekobloggaren Zarah Öberg.

På sin blogg presenterar hon ett digert cv med kurser och verksamheter inom kost, näring, Qi Gong, ayurvedisk medicin med mera, inklusive ett ”filosofi och karma-tänk”.

Öberg ska föreläsa om ”hur vi bäst kan bygga upp kroppen för att klara tillförsel av kemikalier”, underförstått läkemedel, ”hur kroppens avgiftningssystem fungerar samt hur vi kan stötta upp våra avgiftningsorgan med rätt näring”.

Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter, blev bekymrad när hon såg mässans utskick.

– Zarah Öberg är säkert en duktig och inspirerande föreläsare. Men läkemedel är ju i grunden något som rätt använt botar, lindrar och förebygger sjukdom och ohälsa. Våra medlemmar sliter dagligen ute på apoteken med att få kunder att inse att läkemedel inte i första hand är farliga kemikalier som man måste avgiftas från. I det perspektivet kan den här föreläsningens inriktning nästan upplevas som ett hån av målgruppen, säger Kristina Niemi.

– Det här är också något som jag tycker borde bekymra Apoteket AB som i år går in som huvudsponsor. Vi kommer själva att träffa representanter från Kistamässan och ta upp den här frågan i morgon. Vi har blivit ombedda att medverka i mässan i en eller annan form, men det kräver att de visar bättre fingertoppskänsla när man utformar det resterande programmet.

Det finns också andra aspekter på att Apoteket AB i år går in som huvudsponsor till mässan, enligt Kristina Niemi.

– Apoteket AB ska hålla regionmöten i anslutning till mässan och ha drygt 150 apotekschefer på plats. Det gör att man kan fundera över bemanningssituationen ute på apoteken. Det blir ju tveksamt om andra farmaceuter än cheferna kan komma loss för att delta vid mässan.

– Sponsorskap från Apoteket AB hade varit mindre kontroversiellt på monopoltiden. Man nu kan man reflektera över hur Apoteket AB:s engagemang kan komma att påverka de andra apoteksaktörers vilja att medverka, säger Kristina Niemi.

Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB, kommenterar  frågan om huvudföreläsningsserien till Svensk Farmaci.

– Det här har blivit lite olyckligt. Men vi har en dialog med mässan om utformningen av programmet som inte är slutligt spikat. Jag vill poängtera att vi inte varit involverade i framtagandet av programmet. Vad gäller bemanningsfrågan är jag inte helt uppdaterad, vi får återkomma till den, säger hon.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

10 svar till Bloggare ska lära
farmaceut om interaktioner

 1. Kunskapsivrande Apotekare skriver:

  Det här får inte vara sant. Efter en snabb surf runt Zarahs webimperium finns bara en sak att göra – bojkott! Ingen seriös aktör inom det farmaceutiska området bör kunna förknippas med denna verksamhet. Det här är en person som till synes på fullaste allvar menar att en amerikan årligen utsätts för över 2721 ton kvicksilver, att “kemikaliebelastning” orsakar Alzheimer och Parkinson, att “detoxa” har någon funktion, samt att astma ska kopplas till mineralbrister eller långvarigt intag av “saker du inte tål” och kan orsakas av vaccinationer – för att bara ta ett litet, litet stickprov bland påståendena hon gör på sina websidor!
  I hennes CV anges att hon är “behörig/utbildad för att utföra” 33 olika interventioner varav ingen kräver någon som helst formell legitimation. Bland hennes “utbildningar inom konventionell skolmedicin (högskoleutbildningar)” listas FASS-projektet Läkemedelsuniversitetet och Fytoterapiskolan tillsammans med personliga referenser, distributionsföretag och statliga högskolor. Konstigt nog redovisar hon inte varifrån hennes ekonomutbildning kommer, men att hon har motsvarande 7-års utbildning till fytoterapeut, hälsopedagog, funktionsmedicinsk terapeut och diplomerad näringsterapeut utöver 2-års utbildning till strategisk PR-kommunikatör och sammanlagt 272,5 högskolepoäng utspridda över 24 olika kurser är tydligen mycket viktigt. Man har tydligen inget att komma med med ynka 300 hp från ett enda universitet – fast å andra sidan fick jag ut en legitimation av Socialstyrelsen…
  Jag finner det här smaklöst och om någon menar något som helst allvar med en mässa för “Apotek & Egenvård” finns det bara en sak att göra – pudla!

 2. Anna skriver:

  Det är väl ganska talande att vi i kåren har så dåligt självförtroende att andra utan vår gedigna utbildning kan ta plats istället för oss.

  • apotekare skriver:

   Jag håller helt med dig! Dessutom har de som försökt fördjupa sig och synas i olika sammanhang (med uppenbarligen uppskattade föredrag och andra aktiviteter) utsatts för en avsevärd del missunnsamhet och/eller tvivel från de egna. Det har under många år verkat som alla är bättre än de som verkligen är farmaceuter, enligt våra egna företrädare. Det var så inom Apoteket AB på monopoltiden och har ytterligare förstärkts nu. Vår yrkeskår har urholkat sig själva.

   • Apotekare skriver:

    Visst men se framåt. Nya generationer kommer. I det här fallet verkar det mest vara dålig målgruppskoll från mässan och ett okunnigt och självsvåldigt beslut om programmet. Bra att kåren reagerar som framgår i artikeln. Kan ju bidrar till att det rättas till.

    • apotekare skriver:

     Ja, det är bra med en reaktion. Men nya generationer tvivlar jag på, det har man sagt i 40 år. Vi tränas i att gömma oss själva från början och inte blir det bättre.

 3. Exilapotekare skriver:

  Konstaterar att det på Kistamässans websida för “Apotek & Egenvård” endast finns 2 programpunkter under Hälsoscenen – fair trade och lakrits. Är detta en effekt av reaktioner på uppgifterna ovan?

  • Svensk Farmaci skriver:

   Sannolikt är det just det. Vi gör en uppföljning av detta inom kort.

 4. apotekare skriver:

  det här är skämmigt!!

 5. Apotekare skriver:

  Upprop till att farmaceuter: Bojkotta mässan!

 6. Apotekare skriver:

  Bojkotta mässan och Apoteket AB! Jag har inget förtroende för apotek längre. Pengar styr och uppenbarligen blir flertalet farmaceuter hjärntvättade av dessa olika företag/apotek. Hur kan man frivilligt som farmaceut jobbar för ett sådant företag som bara vill lura kunder genom att använda sig av omsorgsfull försäljning? Vad är det som är så otroligt fint med det? Ärligt talat det låter bara bra….. Smink och hudkrämer hit och dit och mirakelkurer mot förkylning…. Vad finns det för vetenskap bakom?