Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Biverkningsrapport ny uppgift för apotek

22 augusti 2011
Inom 18 månader får apoteksverksamma farmacevter i Sverige en ny arbetsuppgift: Att rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket.

I somras publicerades de båda EU-direktiven om farmakovigilans och läkemedelsförfalskningar, vilket innebär att medlemsländerna har 18 månader på sig att implementera dem.

En konsekvens av det förstanämnda direktivet är att farmacevter på svenska apotek kommer att få möjlighet att börja rapportera läkemedelsbiverkningar, vilket inte tidigare varit fallet.

Idag har sjukvårdens huvudmän det yttersta ansvaret för biverkningsrapporteringen till Läkemedelsverket. Rapporter från läkare, tandläkare och sjuksköterskor förs in i verkets biverkningsregister. Även patienter har haft möjlighet att rapportera biverkningar sedan 2007.

Thony Björk, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund, välkomnar förändringen.

– Det är mycket positivt att farmacevter nu får möjlighet att medverka i biverkningsrapporteringen. Än så länge är det oklart hur det ska fungera, men det är något som nu får diskuteras mellan Läkemedelsverket och apoteksföretagen, säger han.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.