Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Barn riskerar att fara illa”

24 november 2017
FÖRDJUPNING: Apotekens policy för sina e-lösningar gör att utsatta barn riskerar att fara illa, säger Sveriges Farmaceuters förbundsjurist Viktoria Juzovitskaja. Frågan måste lösas på ett bättre sätt än idag, anser hon.

Som vi uppmärksammat i flera artiklar ger apotekens e-lösningar vårdnadshavare total insikt i sina barns aktuella e-recept, oavsett hur gamla barnen är.

Detta oavsett om där finns känsliga uppgifter om till exempel p-piller, som barnet inte vill att föräldrarna ska känna till.

Använder man datorn eller mobil-appen slipper man som vårdnadshavare undan den lämplighetsbedömning som farmaceuten är ålagd att göra om föräldern ber om informationen på apoteket.

Som vi skrev i förmiddags är apoteksbolagens tillämpning enligt e-hälsomyndigheten förenlig med lagstiftningen.

– Frågan är dock om den är så lämplig. Jag tycker att kedjorna borde tänka om. Syftet med regleringen i patientsäkerhetslagen är ju att skapa ett skyddsnät för utsatta barn. Genom att göra den här informationen ständigt tillgänglig för föräldrarna urholkas lagens intentioner, säger Viktoria Juzovitskaja, Sveriges Farmaceuters förbundsjurist, som tittat närmare på frågan.

– Här finns i enskilda fall en risk för katastrofala följder för exempelvis tonårstjejer där det finns en hedersproblematik i bakgrunden. Det hade kunnat undvikas om en farmaceut fått bedöma situationen innan känslig information lämnades ut.

Men förskrivare kan ju lösa problemet genom att skriva pappersrecept i känsliga fall.

– Det är ett osäkert sätt att hantera frågan. Läkaren eller barnmorskan har ju i regel bara kontakt med barnet och kan bara bedöma situationen från det hållet så att säga. När en förälder efterfrågar information om sina barns recept på apoteket blir det lättare för farmaceuten att se varningssignalerna, säger Viktoria Juzovitskaja.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till ”Barn riskerar att fara illa”

  1. Robert Svanström skriver:

    Hej, bra att detta uppmärksammas och jag kan bekräfta att frågan kommer upp för diskussion på ett möte nu på torsdag på Sveriges Apoteksförening.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...