Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Avreglerad marknad ger nya webbtjänster

6 mars 2011
Den nya apoteksmarknaden med många nya apotek och aktörer har lett till nya webbtjänster med syfte att samla och göra information överskådlig.

Webbtjänsten apoteksinfo.nu innehåller öppettider, kontaktinfo och länkar för samtlig svenska apotek. Tanken är att förenkla för förskrivare och kunder.

– Jag har själv mött personer som berättat att de försökt få tag i öppettider till närmsta apotek på nätet, men eftersom de inte vetat vilken kedja apoteket har tillhört så har det slutat med att de gått till butiksdörren för att kolla om apoteket är öppet. Väl där har de ibland mötts av stängda dörrar och fått återkomma dagen efter, säger en av sajtens grundare, Jonathan Börjesson, i ett pressuttalande.

Samtidigt lanseras en ny webbaserad förskrivarmatrikel, Aposök, som vänder sig till samtliga apotek – oavsett ägare. Den ska innehålla kontinuerligt uppdaterad information om förskrivare. Med hjälp av den ska farmacevten snabbt kunna kontrollera att förskrivaren har rätt behörighet och att receptet inte är stöldanmält.

Systemet ska samla information från bland annat Socialstyrelsen och användaren ska kunna söka på exempelvis förskrivarens personuppgifter för att ta fram information om begränsad förskrivningsrätt, dispenser eller indragen legitimation.

Liknande webbprojekt drogs igång redan innan monopolet avskaffades. Apoteksfakta.se till exempel är en sida med information om utförsäljning av apotek, apoteksmonopolets historia med mera. Men den innehåller även allmän läkemedelsinformation och varningar för internethandel av läkemedel.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.