Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Automatisk prissänkning
införs på äldre läkemedel

6 september 2013
Läkemedelsbranschen har gått med på automatiska prissänkningar på läkemedel äldre än 15 år i utbyte mot att regeringen överger planerna på Sofia Wallströms föreslagna prismodell.

Från och med 1 januari 2014 sänks priserna på receptbelagda läkemedel äldre än 15 år med 7,5 procent. Sedan kommer priset sänkas med automatik så fort läkemedel når 15 årsåldern.

Det är resultatet av en uppgörelse mellan regeringen och läkemedelsindustriföreningen, LIF, som Dagens Nyheter kan berätta om.

Tidningen uppger också att anledningen till att läkemedelsföretagen går med på denna uppgörelse är att regeringen samtidigt överger Sofia Wallströms föreslagna prismodell.

– Vi får ge lite grann, vi får sänka våra priser. Men i gengäld får vi en modell som är hållbar över tid för oss, säger Anders Blank, vd för LIF till DN.

I första hand kommer prissänkningen påverka priset på läkemedel som inte utsätts för generisk konkurrens.

Något som hittills har varit ett problem eftersom Sverige har lyckats sämre än andra länder att pressa priserna på dessa medel.

– Problemet har varit när det inte har funnits någon generika som kan konkurrera så har vi i jämförelse med många andra länder hamnat på en väldigt hög prisnivå, säger socialminister Göran Hägglund till DN.

Nästa år innebär uppgörelsen en besparing på läkemedelsnotan på 400 miljoner kronor och för 2015 blir besparingen det dubbla, enligt socialdepartementets beräkningar.

Skrivet av: Fredrik Hedlund

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.