Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Arbetstid viktigt inför avtalsrörelsen

24 februari 2016
Många hörde av sig när Sveriges Farmaceuter igår hade kvällsöppet för att samla inspel inför avtalsförhandlingarna på apoteksområdet.

På fredag ska förbundets yrkanden lämnas in inför vårens avtalsförhandlingar med Svensk Handel och Almega inom apoteksområdet.

Igår kväll höll Sveriges Farmaceuter telefonslussarna öppna mellan klockan 17 och 20 för att samla upp synpunkter och krav från medlemmarna. Dessutom har medlemmarna haft möjlighet att mejla in sina åsikter.

– Det här blev en framgång, vi hade ett 50-tal kontakter med medlemmar. Märkbart många lyfte arbetstidsfrågor och problem kring schemaläggning, svårigheter att få ordentliga raster och pauser med mera. Saker som gör jobbtillvaron krångligare. Frågan om fyra veckors sammanhängande semester är dessutom fortfarande aktuell, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

– De flesta inspel låg i linje med de tankar vi hade sedan tidigare. Vi tar till oss det här och finslipar nu våra krav inför förhandlingarna.

Följ Sveriges Farmaceuters sajt och nyhetsbrev och Svensk Farmaci för löpande information om avtalsförhandlingarna i vår.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Arbetstid viktigt inför avtalsrörelsen

 1. Undrande skriver:

  Har hört att arbetsgivaren pratar om att höja arbetstiden för de med 37,5h till 40h UTAN att höja månadslönen!!!
  Måste väl vara helt omöjligt för dem att få igenom!? Ska vi som haft arbetstidsmått=37,5h få lönesänkning med ca 7%, dvs jobba 7% längre till samma mån lön??
  I statistik har vi ju räknats om till 40h och jag har då haft det i åtanke vid varje löneförhandling…

  • Christer Borg skriver:

   Hej Undrande!
   Jag förmodar att frågan avser anställda som 2009 hade 37,5 tim/v som heltidsmått. Det finns en bestämmelse från avtalsförhandlingarna 2009 som ger de som då var anställda med 37,5 tim/v som heltidsmått rätt att i normalfallet behålla detta (det finns dock några få undantag). I det fall någon som har denna rätt skulle komma överens med arbetsgivaren om att ändra till 40 tim/v som heltidsmått så finns en bestämmelse som reglerar höjd lön.
   Medlemmar som vill veta mer om detta kan kontakta sin akademikerförening eller förbundets medlemsrådgivning.
   Vänliga hälsningar
   Christer Borg
   Förhandlingschef
   Sveriges Farmaceuter


Annonsera och prenumerera