Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apoteksgruppen överger etiköverenskommelsen

23 september 2015
Som första apotekskedja har Apoteksgruppen valt att lämna etiköverenskommelsen med läkemedelsindustrin.

2009 bjöd Lif och Apoteket AB in branschens aktörer att ansluta sig till en etiköverenskommelse som reglerar samverkansformer mellan läkemedelsindustrin och medarbetare på apotek.

Dokumentet på nio sidor påminner om liknande överenskommelser mellan läkemedelsindustrin och sjukvården respektive handikappförbunden.

Bland annat detaljregleras formerna för produktinformation, konsultation, terapiinriktad utbildning och vad läkemedelsföretag får ersätta i samband med sammankomster.

Förutom LIF har FGL, Svensk Egenvård, dåvarande Sveriges Farmacevtförbund med flera aktörer skrivit under överenskommelsen. Alla större apoteksaktörer och många av de mindre omfattas.

Men som första större apoteksaktör har nu Apoteksgruppen ensidigt sagt upp etiköverenskommelsen med Lif, med hänvisning till att apoteksbranschen nyligen antagit en egen etisk plattform.

Svensk Farmaci har sökt Apoteksgruppen för att fråga mer om varför man lämnar etiköverenskommelsen med Lif. Vi kompletterar artikeln eller skriver en ny när de svarat på våra frågor.

Kristina Niemi är förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter.

– Förhoppningsvis är detta inte början av en trend som fler apoteksaktörer följer efter. Vi behöver få klarhet i på vilka grunder Apoteksgruppen gör det här. Det är oroande om vi får en utveckling är vi går från en väl reglerad situation till ett mindre reglerat läge när det gäller relationerna mellan läkemedelsindustrin och apotekssektorn, säger hon.

Med anledning av uppsägningen har Lif bjudit in de branschföreningar och förbund som är part i överenskommelsen samt apoteksföreningen till ett möte för att diskutera situationen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.