Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotekschef “förbjöd” EES

2 februari 2017
En apotekschef bannlyste användning av expertstödet EES på sitt apotek, eftersom ”det tar för lång tid”. Ett exempel på uselt ledarskap, tycker Kristina Billberg Fritjofsson, ordförande i Sveriges Farmaceuter och tidigare apoteksentreprenör.

Användningen av EES, Elektroniskt expertstöd, på apoteken ökar kraftigt.

Antalet körningar mer än fördubblades från drygt 400 000 år 2015 till över 950 000 under fjolåret.

En medlem i Sveriges Farmaceuter som arbetar på apotek, och som vill vara anonym, meddelade dock nyligen Svensk Farmaci att användning av EES motarbetas på dennes arbetsplats.

Apotekschefen ska informellt ha förbjudit de anställda på arbetsplatsen att använda EES eftersom det anses ta för lång tid.

– Jag tycker detta är ett skrämmande exempel på ett synnerligen dåligt ledarskap. Den signal chefen sänder är att detta inte är prioriterat vilket inte inger förtroende för apoteken som en del av vården. Självklart måste det finnas utrymme att göra EES-körningar vid behov, säger Kristina Billberg Fritjofsson, ordförande i Sveriges Farmaceuter.

Maria Wanrud, apotekare på e-hälsomyndigheten, tycker att EES snarast bör ses som tidsbesparande.

– EES är ju ett komplement till den farmakologiska kontroll som farmaceuten alltid är skyldig att göra i samband med en receptexpedition. Om farmaceuten inte kan allting utantill i huvudet, vilket i princip är omöjligt, kan hen använda sig av olika uppslagsverk för att till exempel säkerställa att ett läkemedel är lämpligt. I stället för det tidsödande arbetet kan farmaceuten använda sig av EES som momentant levererar ett beslutsunderlag, säger hon.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera