Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

"TLV ger fel bild"

20 september 2011
Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, blev förvånad över den hårda tonen i TLV:s utspel om generikasystemet igår. TLV:s positiva bild av systemet är felaktig och utspelet är ett grovt påhopp på den bransch som genomför de uppgifter som TLV själv definierat, säger han.

Johan Wallér reagerade starkt på gårdagens utspel från Gunilla Hulth Backlund med flera på TLV, apropå myndighetens egen utvärdering av utbytessystemet för generika.

– Vi har aldrig, som TLV påstår, sagt att vi vill skrota systemet. Tvärtom, generikabytet är jättebra, men systemet behöver justeras så att patienterna inte drabbas i ett leverans- och patientsäkerhetsperspektiv. Dagens modell måste göras lite smartare, men det är ganska små justeringar som behövs, säger Johan Wallér till Svensk Farmaci.

TLV åberopar i gårdagens artikel data om utveckling av Lex Maria-anmälningar och inrapporterade biverkningsrapporter som stöd för dagens modell.

– Det är ju helt felaktiga mätetal.

Hur ser du på själva rapporten?

– Kunskapen om hur modellen fungerar sitter uppenbart inte hos TLV, utan finns hos apotekspersonalen. TLV tycks inte ha något grepp om hur systemet fungerar i verkligheten. Det fungerar i dagsläget bara på papperet.

Johan Wallér har också skrivit en replik på TLV:s utspel i Svenska Dagbladet.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.