Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apoteket stänger dosapotek – Umeå och Örebro kvar

12 september 2012
Nu har Apoteket AB beslutat vilka dosapotek som ska stängas efter avtalsförlusterna inom dos. Fem dosapotek försvinner - kvar blir bara verksamheten i Örebro och Umeå.

Personalen fick beskedet i går, tisdag.

Att Örebro och Umeå blir kvar är delvis logiskt utifrån den nya ”doskarta” som framträtt efter landstingens upphandlingar, se Svensk Farmaci nr 4.

Apoteket AB vann dosupphandlingarna i de fyra nordligaste landstingen, Stockholm/Gotland samt ett kluster i Småland/Östergötland/Blekinge.

Enligt tidigare uppgifter till Svensk Farmaci kommer Örebro att försörja de aktuella sydsvenska landstingen.

Sedan tidigare var det också beslutat att dosapoteket i Solna skulle försvinna, och att Stockholm/Gotland skulle försörjas från Örebro. Tidigare beslut finns också på att dosapoteket i Vänersborg försvinner.

I nuläget har Apoteket AB, efter sin tidigare konsolidering, enligt information på Apoteket Farmacis hemsida sju funktionella dosapotek. Dessa finns i Stockholm/Solna, Uppsala, Göteborg, Vänersborg, Malmö, Örebro och Umeå.

Av dessa sju försvinner nu alltså de fem förstnämnda.

Apoteket AB planerar att gå ut med extern information om beslutet senare idag eller i morgon. Svensk Farmaci fick dock en kortfattad kommentar från Maria Cserhalmi Andersson, pressansvarig på Apoteket AB.

– Vi har tidigare fattat beslut om konsolideringar av dos, och de senaste besluten är logiska steg i den planen, säger hon.

Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund, kommenterar beslutet.

– Apoteket AB är under stor förändring i och med avtalsförlusterna, vilket i sin tur betyder stora förändringar för många av våra medlemmar. Vi kommer förstås att bevaka våra medlemmars intressen och verka för så gynnsamma lösningar som möjligt. Vår akademikerförening får en nyckelroll i de fortsatta förhandlingarna, säger hon.

– Medlemmar som nu eventuellt hamnar mellan två arbeten har en trygghet i vår inkomstförsäkring.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.