Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apoteket: ”Ser över frågan”

15 november 2017
Apoteket AB:s chefsjurist meddelar att företaget nu ser över frågan om vårdnadshavares åtkomst till barns aktuella recept via företagets app.

Som vi skrev igår har apotekspersonal liksom annan vårdpersonal enligt Patientsäkerhetslagen ett särskilt ansvar för barn som riskerar att fara illa.

Om en förälder exempelvis begär att få se sin tonårsdotters recept, ska den expedierande farmaceuten göra en lämplighetsbedömning och vid behov tillämpa sekretess i förhållande till vårdnadshavaren.

Men om man som förälder använder apotekens appar slipper man denna lämplighetsbedömning. Här visas barnets aktuella recept upp, oavsett ålder.

Både 1177:s e-tjänst och E-hälsomyndighetens tjänst Läkemedelskollen har valt striktare tillämpningar av lagstiftningen – här kan föräldrar inte hitta information om barn mellan 12 och 18.

Anna Rogmark, chefsjurist på Apoteket AB, berättar att Apoteket AB håller på med en översyn av bolagets behandling av personuppgifter.

– Översynen inkluderar även vårdnadshavares åtkomst till läkemedelsinformation för barn mellan 13 och 18. Jag återkommer gärna om hur vi löser detta på våra digitala tjänster, säger hon.

Kronans Apotek angav i gårdagens artikel att de baserar sin tillämpning på ett skriftligt besked från e-hälsomyndigheten.

Å andra sidan har e-hälsomyndigheten själv, i sin tjänst Läkemedelskollen, alltså begränsat tillgången till barn under 12. Äldre barns data från e-receptdatabasen visas här inte på samma sätt som i apotekskedjornas appar.

Svensk Farmaci har kontaktat Anna-Karin Ileby Arvenberg, chefsjurist på e-hälsomyndigheten, för att klargöra myndighetens syn på frågan och på apoteksbolagens tillämpning. Hon är dock på semester och hänvisar till en kollega som inte är i tjänst förrän i morgon. Vi skriver mer när vi fått svar från e-hälsomyndigheten.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.