Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apoteket fortsätter backa

30 januari 2020
Statliga Apoteket AB backar för tredje året i rad, visar bolagets bokslutskommuniké.

Apoteket AB:s bokslutskommuniké för 2019 visar att företaget fortsätter att backa när det gäller resultat och marginal. För helåret 2019 hade bolaget en nettoomsättning på 20 321 miljoner kronor, en svag ökning jämfört med 2018 års 20 083 miljoner kronor.

Men rörelseresultatet efter skatt för 2019 uppgick till 332 miljoner kronor jämfört med 457 miljoner kronor för 2018 och rörelsemarginalen till 1,8 procent jämfört med 2,5 procent för 2018. Det är en fortsatt kräftgång från 2017 och 2016 då motsvarande siffror var 667 respektive 687 miljoner kronor och 3,4 procents rörelsemarginal båda åren.

– Apoteksmarknaden genomgår en omfattande förändring där kunderna visar vägen. Apoteket håller en hög utvecklingstakt och har ambitionen att erbjuda nya smarta lösningar som underlättar vardagen med läkemedel, säger Ann Carlsson, vd för Apoteket i ett uttalande i bokslutskommunikén.

Redan förra året menade dock bolaget att man hade läget under kontroll och att den sjunkande lönsamheten skulle brytas.

– Ja, det är vår absoluta tro och förhoppning att det är så. Vi har ju förväntningar på oss att ha ett rörelseresultat på cirka tre procent från staten, vår ägare, det är där vi vill ligga, sa Magnus Frisk, ansvarig för extern kommunikation på Apoteket AB i ett uttalande då.

När den vändningen kommer återstår dock att se.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera