Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apoteksaktörer startar
egen receptarieutbildning

27 februari 2015
Mot bakgrund av farmaceutbristen på många håll i landet startar Apoteket AB med flera apoteksaktörer en ny receptarieutbildning i samarbete med Linnéuniversitetet i Kalmar. Från Apoteket AB ska tio anställda börja studera på distans redan i april. REVIDERAD 11:49

Information om den nya interna utbildningen lades ut på Apoteket AB:s intranät igår.

Enligt informationen är utbildningen anpassad för Apoteket AB:s så kallade egenvårdsrådgivare och har tagits fram som en uppdragsutbildning i samarbete med bland annat Linnéuniversitet i Kalmar.

Även andra apoteksaktörer än Apoteket AB deltar dock i satsningen och har platser på utbildningen.

– Bakgrunden är förstås farmaceutbristen. Vi behöver säkerställa att vi har tillräckligt med receptarier. Våra egenvårdsrådgivare är mycket kunniga och många är säkerligen intresserade av att vidareutbilda sig. För oss som företag är det också gynnsamt på flera sätt att etablera ett nära samarbete med ett lärosäte som Linnéuniversitetet, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

Apoteket AB har tio platser och sista anmälningsdag är redan den 9 mars.

Enligt Apoteket AB:s information välkomnas alla egenvårdsrådgivare som sökande, men ”sökande från orter med brist på farmaceutisk kompetens” kommer att prioriteras.

Jämfört med andra receptarieutbildningar har utbildningen fördelen att medarbetarna har kvar sin anställning under och efter utbildningen, slipper studielån och inte behöver flytta.

Utbildningen är på tre år och motsvarar 180 högskolepoäng.

Den börjar redan den 7 april i år med en tio veckors förberedande utbildning för att säkerställa grundläggande kunskaper i naturvetenskapliga ämnen.

Själva receptarieutbildningen inleds sedan till hösten som en distansutbildning. Deltagarna förväntas arbeta halvtid under utbildningstiden.

Förutom distansstudierna ingår träffar för bland annat laborationer på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Apoteket AB betalar huvuddelen av utbildningen för de av företagets egenvårdsrådgivare som blir antagna. Men de deltidsarbetande ”studenterna” får bekosta en del av utbildningen genom ett löneavdrag på 3 600 kronor per månad. Under den förberedande utbildningen i vår läser kursdeltagarna dock på heltid och får lön.

Det är väldigt kort ansökningstid. Har specifika personer på bristorter redan i förväg ”valts ut” till utbildningen?

– Det tror jag inte. Vi har dock tydligt definierade geografiska områden där det råder brist på farmaceutisk kompetens. Möjligen kan cheferna på aktuella orter ha tänkt till kring vilka som är lämpade att gå utbildningen, säger Eva Fernvall.

FOTNOT: I en första version av artikeln gavs intrycket att utbildningen bara omfattar Apoteket AB:s egenvårdsrådgivare. Men även andra apotekskedjor än Apoteket AB är involverade i, och har studieplatser för sin personal, på utbildningen. 

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

9 svar till Apoteksaktörer startar
egen receptarieutbildning

 1. Calle skriver:

  Det är brist på farmaceuter men ändå går flera apotekare arbetslösa. Har månne skillnader i lönekrav mellan apotekare och receptarier ett finger med i spelet?

  • Anna skriver:

   Sannolikt spelar det in. Finns inget incitament att betala en apotekares högre lön förutom om man behöver en LMA. Så som apoteksverksamheten ser ut idag är receptariens utbildning bättre lämpad för uppgiften.

   • Johan skriver:

    Finns det inget värde i att kunna uppvisa en personal med både bredare och djupare kunskaper? Förtroendet för apotek och dess personal kommer att minska i takt med denna utveckling. Det mest tragiska i denna sorgesång är att inte apotekarna själva slåss för sin yrkeskår.

    • lärare skriver:

     Det är väl så att arbetsuppgifterna på dagens apotek inte kräver mer utbildning i t ex analytisk kemi eller bioorganisk kemi, för att ta några exempel. Apotekare måste nog se sig om efter nya arbetsområden.Tyvärr har detta varit eftersatt under monopolets tid, där fanns möjligheten eftersom inte varje enhet måste gå med vinst.
     Det var helt enkel väldigt länge sedan vi hade kemikalier,laboratorium och extempore på apoteken, men utbildningen är fortfarande inriktad på det.

  • Ann, flyttbar apotekare skriver:

   Apotekare som är villiga att flytta inom landet bör inte ha några som helst problem att få jobb. Om jag inte skulle vilja eller kunna jobba kvar på mitt nuvarande apotek vet jag en 4-5 orter på rak arm där jag skulle kunna ha ett nytt jobb imorgon om det skulle vara så. Men det är klart att i valet mellan receptarie och apotekare med samma yrkeserfarenhet så är det ju oftast bättre och billigare att ta receptarien om det inte behövs en LMA eller annan specialistfunktion. Ur arbetstagarperspektiv tycker jag att det är bra med en blandning av apotekare och receptarier på arbetsplatsen.

 2. Undrande receptarie student skriver:

  Vad innebär grundläggande kunskaper i naturvetenskapliga ämnen? Man ska ju gå en 10 veckors förberedande utbildning. Är kraven desamma som ställs på oss som kommit in på receptarie-utbildning den normala vägen?

 3. Apotekare23 skriver:

  Det finns en hel del arbetslösa biologer som skulle kunna bli färdiga receptarier på ca ett år. Risken med tekniker är att mattebakgrunden är dålig.

 4. Undrande apotekare skriver:

  Det står att utbildningen är på 3 år och motsvarar 180 hp, men är det hel- eller deltid under dessa år. Jag har svårt att se att hur de ska lyckas klämma in alla ämnen som man normalt läser på receptarieprogrammet om utbildningen bara är på deltid. Är det en lite “enklare” receptarieutbildning månne tro?