Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apoteken uppmanas stoppa hamstring av läkemedel

19 mars 2020
Apoteken bör begränsa inköpen av paracetamol till max tre förpackningar per kund samt begränsa uttagen av receptbelagd medicin till tre månaders förbrukning. Det är rekommendationen efter att Läkemedelsverket uppmanat apoteken att motverka hamstring.

På flera apotek och livsmedelsbutiker gapar hyllorna tomma där det borde ha funnits febernedsättande och smärtlindrande receptfria läkemedel. Svenskarna köper på sig lager av läkemedel i oron inför en förestående corona-epidemi. Läkemedelsverket uppmanar nu både apotek och detaljhandel att agera för att motverka hamstringen av läkemedel. Myndigheten vill att apotek och detaljhandel begränsar mängden receptfria läkemedel som kan köpas av en enskild kund. Apoteken rekommenderas också att begränsa utlämnandet av receptbelagda läkemedel så det täcker patientens behov under en tremånadersperiod.

– Vi vill uppmana alla berörda att göra vad de kan för att motverka överdrivna inköp av läkemedel. För patienter och konsumenter med normala behov innebär rekommendationen inga stora förändringar, men det kan hjälpa oss att motverka eventuell hamstring, säger Catarina Andersson Forsman, generaldirektör vid Läkemedelsverket.

Sveriges Apoteksförening gick igår ut med en branschgemensam rekommendation om att begränsa inköpen av paracetamol till högst tre förpackningar per kund.

– Det är viktigt att betona att det inte finns någon brist på läkemedel i Sverige just nu på grund av coronautbrottet. Men om vi får en hamstringsvåg, så skulle det kunna ske, säger Johan Wallér till DN då.

Idag kompletterades rekommendationen med ytterligare begränsning av utlämnandet av receptbelagda läkemedel till max 90 dagars förbrukning.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera