Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Apoteken borde dela
ut klamydiatester gratis”

25 mars 2014
Klamydiatestning uppmuntras av samhället och är kostnadsfri i alla landsting. Alla kan beställa ett test gratis och diskret via landstingsdrivna sajter. Men svenska apotek säljer klamydiatester för cirka 300 kronor. ”Apoteken borde dela ut tester gratis om man anser sig vara en del av vården”, anser en kritiker inom sjukvårdssektorn.

Det är kostnadsfritt att klamydiatesta sig inom sjukvården i hela landet.

Sedan en tid kan man också i alla landsting, gratis, beställa hem ett klamydiatestkit via någon av de tre sajterna klamydiatest.nu, klamydiatest.se eller Klamydiaprovtagning i Kronoberg via webben.

Efter att ha skickat in sitt prov får man sitt provsvar via webben.

Klamydiatester tillhandahålls också på apotek – men där kostar de pengar. På Apoteket AB:s apotek kostar ett testkit 299 kronor för både kvinnor och män.

En av Svensk Farmacis läsare i sjukvårdssektorn har reagerat på detta och mailat till redaktionen.

”Klamydiatestning är gratis i hela landet. Borde inte apoteken, om man verkligen vill vara en del av vårdkedjan, dela ut tester gratis istället för att sälja dem? Man kunde ju rekvirera tester gratis från landstingen”, skriver läsaren, som vill vara anonym.

Svensk Farmaci har sökt Marianne Norelius, hälsostrateg på Apoteket AB, för frågor om bolagets strategi när det gäller försäljning av klamydiatester. Vi återkommer med hennes svar när vi får dem.

Peter Iveroth är smittskyddsläkare i Jönköpings län. Han är kritisk till klamydiatester på apotek – men inte i första hand för att apoteken tar betalt.

– Det har mer med smittspårningen att göra. Testar man sig inom sjukvården eller beställer test via någon av landstingens sajter analyseras proverna av sjukvårdens laboratorier. Apotekens tester fungerar så att proven skickas in till privata labb. Även dessa har anmälningsplikt vid positiva svar för att möjliggöra smittspårning. På vissa håll fungerar det säkert bra, men min erfarenhet är att dessa aktörer oftare missar att anmäla, säger Peter Iveroth.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till “Apoteken borde dela
ut klamydiatester gratis”


Annonsera och prenumerera