Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotekarlöner skiljer sig mellan apotekskedjorna

16 december 2016
Apotekarlönerna är högre på Apoteket AB och Kronans Apotek än på konkurrenterna Hjärtat och Lloyds, enligt Sveriges Farmaceuters lönestatistik.

I Svensk Farmaci nr 6/16 som kommer ut i dagarna presenterar vi en stor granskning och jämförelse av arbetsvillkoren på apotekskedjorna.

Med hjälp av akademikerföreningarna och företagen själva har vi samlat information om allt från friskvårdsbidrag, schemaperioder och samverkansavtal till förutsättningarna för farmaceutisk kompetensutveckling.

I granskningen ingår dock ingen lönejämförelse. Vi har dock nu i efterhand kompletterat med körningar per arbetsgivare i Sveriges Farmaceuters lönestatistikdatabas för 2015.

Tidigare i veckan presenterade vi medelmånadslöner för receptarier nedbrutet på de fyra största arbetsgivarna inom apotekssektorn.

Nu har vi tagit fram motsvarande statistik för apotekare som var anställda i apotekssektorn 2015.

Statistiken visar att Apoteket AB och Kronan betalar sina apotekare relativt sett mer jämfört med konkurrenterna Hjärtat och, i synnerhet, Lloyds.

Mellan Apoteket AB och Lloyds Apotek skiljer det ungefär 2 000 kronor i medellön för apotekare.

Följande medelmånadslöner gällde 2015 för apotekare som är medlemmar i Sveriges Farmaceuter på de fyra största apotekskedjorna exklusive Apoteksgruppen (där apoteken drivs av enskilda entreprenörer):

Apoteket AB: 34 498 kronor.

Lloyds Apotek: 32 540 kronor.

Kronans Apotek: 33 867 kronor.

Apotek Hjärtat: 33 146 kronor.

Medellönen för apotekare i apotekssektorn var 33 858 kronor i månaden 2015, enligt lönestatistikdatabasen.

Enligt Christer Borg, förhandlingschef på förbundet, är det inte oproblematiskt att jämföra siffror mellan företag.

– Ett problem är att antalet apotekare med längre yrkeslivserfarenhet skiljer sig mellan kedjorna. Apoteket AB har exempelvis förhållandevis många sådana, 72 procent av apotekarna som bidragit till lönestatistiken inom Apoteket AB har mer än fem års yrkeserfarenhet. Motsvarande siffra på Apotek Hjärtat är 54 procent. Detta är utan tvivel en delförklaring till utfallet, säger Christer Borg.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.