Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotek stängs med omedelbar verkan

25 september 2019
Expediering av manipulerade recept och omfattande brister i hanteringen av narkotikaklassade läkemedel är några av skälen till att Läkemedelsverket tar till en ovanlig åtgärd.

Läkemedelsverket har beslutat att omedelbart stänga Apotek Barkarbystaden som ligger i Järfälla, väster om Stockholm.

Orsaken är att myndigheten under en inspektion i augusti hittat stora brister i verksamheten. Det handlar om brister kring förvaring av läkemedel, hantering av recept, egenkontroll och dokumentation, enligt ett pressmeddelande.

Vid inspektionen hittades manipulerade recept som expedierats vid apoteket, och den läkemedelsansvarige ska ha haft bristande kunskaper om regelverket.

Det saknades även en fungerande egenkontroll och det fanns omfattande brister i hanteringen av narkotikaklassade läkemedel.

“Den samlade bedömningen är att det föreligger sådana allvarliga och omfattande brister i verksamheten att det kan medföra risker för patientsäkerheten” skriver Läkemedelsverket.

– Den här aktören har tydligt brutit mot en rad bestämmelser, så vårt beslut är välgrundat, säger Martin Lindblom, gruppchef för apotekstillsynen vid Läkemedelsverket, enligt pressmeddelandet.

Till Aftonbladet TV uppger han att det är ovanligt att myndigheten stänger apotek med omedelbar verkan och drar in tillståndet såsom i det här fallet.

Martin Lindblom kan inte säga om någon patient kommit till skada men uppger att det inte kan uteslutas framför allt eftersom apoteket åsidosatt flera av reglerna kring förvaring.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

» Kommentera artikeln här.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera