Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotek får sälja klindamycin utan enskild licens

17 december 2019
Läkemedelsverkets har beslutat att apotek får expediera recept på läkemedel med klindamycin som saknar godkännande i Sverige, utan krav på enskild licens. Orsaken är att Dalacin granulat till oral lösning står inför en kommande restsituation.

Apotek får nu expediera recept på läkemedel som innehåller klindamycin, men som saknar godkännande i Sverige, utan krav på enskild licens. Men för att utlämnande ska få ske, krävs att en generell licens finns beviljad för vårdenheten och att det omfattar läkemedlet som ska utlämnas, skriver Läkemedelsverket.

Läkemedel med klindamycin i flytande form används framförallt i öppenvården och behandling måste starta snabbt vid diagnos, till exempel hos små barn med bakterieinfektion.

Beslutet gäller till och med april 2020 då myndigheten hoppas att restproblematiken är löst.

Läs mer på Läkemedelsverkets hemsida

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.