Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotek antas sälja fel vara

5 september 2011
Sex apoteksaktörer har hittills i år fått påstötningar från TLV om att försäljningen på vissa av deras apotek inte tycks stämma överens med reglerna för månadens vara.

Flera läkemedelstillverkare som fått produkter utsedda till månadens vara, har anmält till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att försäljningen inte svarar mot deras förväntningar.

Detta trots att läkemedlet funnits tillgängligt på marknaden under den aktuella perioden.

– Utifrån anmälningarna har vi gått igenom hela kedjan från läkemedelsföretag, partihandel, varuregister till apotek, säger Inger Erlandsson, utredare på TLV:s apoteksavdelning.

TLV, som har överblick över försäljningen ända ned till nivån enskilt apotek, har hittills sex gånger i år skrivit till apoteksaktörer och påtalat att försäljningen, på namngivna apotek, inte tycks stämma med reglerna för månadens vara.

Tre av ärendena är baserade på anmälningar om misstänkt låg försäljning av periodens vara.

– De övriga tre grundar sig på anmälan från leverantör av näst billigaste vara, som har haft oväntat hög försäljning och anmält det till oss, säger Inger Erlandsson.

Enligt uppgifter i branschen skulle bytesreglerna mer eller mindre avsiktligt åsidosättas på vissa apotek.

– Vi har inte fått någon anmälan om att man på något ställe systematiskt skulle frångå reglerna, säger Inger Erlandsson.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera