Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Alla rapporter analyseras”

24 mars 2014
Det är helt felaktigt att Läkemedelsverket inte gör något åt biverkningsrapporterna från allmänheten. Det säger Kerstin Jansson, chef för enheten för farmakovigilans på Läkemedelsverket, apropå ett kritiskt inlägg på SvD Brännpunkt.

I ett inlägg på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt i morse kritiserade sex debattörer – bland annat professor emeritus Arne Melander och företrädare för den numera insomnade konsumentorganisationen Kilen – Läkemedelsverket för hanteringen av patienters biverkningsrapportering.

Möjligheten för patienter att rapportera marknadsförs inte av verket, och rapporterna analyseras inte, skriver debattörerna.

Det var 2008 som möjligheten att rapportera biverkningar infördes i hela landet, efter att ett pilotprojekt i Uppsala utfallit positivt. Sedan sommaren 2012 omfattas patientrapporteringen av ett EU-direktiv.

Svensk Farmaci ringde upp Kerstin Jansson, chef för enheten för farmakovigilans på Läkemedelsverket.

Stämmer det att biverkningsrapporterna från allmänheten lämnas orörda av Läkemedelsverket?

– Absolut inte! Det är helt felaktigt. Vi registrerar alla rapporter som kommer in och analyserar dem. Bedöms biverkningen som allvarlig förs den in i den europeiska biverkningsdatabasen.

Kommer ni att bemöta inlägget i SvD?

– Ja, förmodligen. Det finns flera sakfel i inlägget och det är inte bra om det här står oemotsagt.

Hur många biverkningsrapporter får ni in från allmänheten?

– I fjol fick vi in drygt 1000 stycken. Med undantag för ett år har antalet ökat varje år sedan möjligheten infördes nationellt 2008, säger Kerstin Jansson.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera