Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotek i jätteaffär i USA

5 december 2017
Amerikanska apotekskedjor närmar sig sjukvården via tjänstekoncept och företagsaffärer. Häromdagen blev det klart att den näst största apotekskedjan CVS sväljer hälsoförsäkringsbolaget Aetna i en gigantisk affär. Detta kan tvinga stora patientgrupper att alltid hämta sina läkemedel på CVS.

Som vi skrivit tidigare satsar amerikanska apotekskedjor allt mer på hälsotjänster för att locka kunder. De tre största kedjorna Walgreens, CVS och Rite Aid använder alla inhyrd vårdpersonal i olika satsningar.

En annan trend är att apoteksmarknaden konsolideras och integreras med sjukvården och hälsoförsäkringsbranschen genom företagsaffärer.

Den senaste storaffären presenterades i förrgår: Den näst största amerikanska apotekskedjan CVS köper hälsoförsäkringsgiganten Aetna för hisnande 69 miljarder dollar. Detta är en av de största företagsaffärerna i USA i år.

Som en trolig effekt av affären har nämnts att Aetna kommer att använda CVS apoteksnät för att erbjuda vårdtjänster direkt till patienter.

Kritiska röster har höjts, i New York Times varnas för att personer med Aetnas försäkringslösningar kan tvingas hämta sina receptläkemedel på CVS-apoteken, vilket skulle begränsa deras valmöjligheter.

Transaktionen beskrivs i New York Times som ett led i en trend där gränsen suddas ut mellan traditionellt åtskilda delar av vårdsektorn.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...