Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter
Kostnaderna för störningen uppgick till drygt 110 miljoner kronor, enligt en ny rapport från TLV.
Tillsammans med apoteksbranschen ska TLV mäta hur många patienter som direkt får sina förskrivna läkemedel.
Regeringen tillsätter en utredning för att motverka felaktiga läkemedelsförskrivningar och förhindra att offentliga medel går till kriminella och oseriösa aktörer.
Regeringen ger TLV, SBU och Läkemedelsverket i uppdrag att skapa en samverkansarena för att Sverige ska få effektiva resultat från utvärderingar av medicinska metoder.
Fredrik Andersson, vice generaldirektör vid TLV tar över utredningen efter Sofia Wallström.
De senaste tio åren har kostnaden i snitt ökat med fem procent. Under 2023 ökade de med 9 procent – till totalt knappt 39 miljarder kronor. Det visar en ny rapport från TLV.
Den hackerattack som drabbade bland annat TLV tidigare i januari kommer att kosta myndigheten fem miljoner kronor i år.
Trots hårt belastad sjukvård ger TLV:s förslag om inhalationsvägledning minimalt med avlastning, skriver fyra debattörer i en replik i Dagens Medicin.
Nyttan av inhalationsvägledning finns dokumenterad och för TLV är det självklart att beslut om offentlig finansiering av farmaceutiska tjänster ska baseras på robusta effektdata, skriver Anna Montgomery och Agneta Karlsson, TLV, i en replik i Dagens Medicin.
Arbetsgivarna ansvarar för arbetsmiljön men den tuffa ekonomin gör det svårt att leva upp till kraven. - Vi kämpar för att få det att gå runt och det gör att jag kan inte erbjuda mina farmaceuter den arbetsmiljö som jag hade velat, säger Meds vd Björn Thorngren.
Regeringen bör säga nej till TLV:s förslag och i stället arbeta för samverkan och kontinuitet kring patienten, skriver flera organisationer i en debattartikel i Dagens Medicin.
TLV har tagit fram förslag på hur andelen direktexpedieringar på apotek ska mätas. Förslaget omfattar både fysiska apotek och e-handelsapotek.
Den svenska modellen för att hålla priserna nere kan ha bidragit till att det allt oftare är brist på läkemedel.
TLV:s system som legat nere efter hackerattacken som drabbade it-leverantören Tietoevry fungerar igen, meddelar myndigheten.
Fler än vart tionde apotek kan tvingas att lägga ned. Därför höjer TLV ersättningen som apoteken får för att hantera receptbelagda läkemedel.
TLV har påbörjat arbetet med att bygga upp sina system efter it-attacken som drabbade myndigheten i januari.
"En milstolpe i utvecklingen av farmaceutiska tjänster på apoteken" säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.
Farmaceuter ska istället expediera det läkemedel med lägst pris av det som är beställningsbart för apoteken.
Myndigheten kan inte kan ta fram de underlag som krävs för att genomföra prissänkningarna.
Problemen hos TLV är stora efter hackerattacken.
Fortsatta problem hos TLV efter hackerattack, men myndigheten menar att ingen information har läckt.
Flera av TLV:s digitala tjänster går inte att använda efter att myndigheten drabbats av den stora hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry.
Förra året betalades cirka 12,1 miljoner kronor ut till 40 apotek. Nu är det dags att ansöka om årets glesbygdsstöd.
Sanktionsavgifter på upp till 10 miljoner och mindre sekretess mellan myndigheterna ska stärka patientsäkerheten och öka möjligheterna till tillsyn av apoteken.