Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Framtidens receptarie vinner pris för bästa presentation

Olivia Steen prisas för bästa presentation av fördjupningsarbete.
- Jag vill vara med, skapa förändring och se till att vi kan hålla apotek öppna, säger Olivia Steen.

Det är en märkbart stolt och glad Olivia Steen som får ta emot Sveriges Apoteksförening pris för bästa presentation av fördjupningsarbete.

— Nu när chocken har hunnit lägga sig är jag bara oerhört hedrad. All den tid och arbete som jag har lagt ned, att jag har fått hålla en presentation och att den blev utvald som bästa populärvetenskapliga presentation – det är jättekul!, säger Olivia Steen till Svensk Farmaci.

Måndag den 24 mars arrangerade receptarieprogrammet på Uppsala universitet vårterminens populärvetenskapliga symposium R-POPS – då studenterna presenterar sina examensarbeten för kursare, lärare och familjer.

Det har på kort tid etablerat sig som en både välkommen och uppskattad tradition vid farmaceutiska fakulteten och måndagens upplaga var inget undantag. Hörsal B42 var sedvanligt välfylld då de blivande receptarierna redovisade resultat av studier med fokus på bland annat antibiotika till husdjur, läkemedelsbehandling under graviditet, cannabisinducerad psykos och flera andra aktuella utmaningar inom läkemedelsvärlden.

— Att förmedla komplex information på ett tillgängligt sätt tillhör en receptaries viktigaste uppgifter, och som prodekan känner jag sådan stolthet då jag tar del av dagens presentationer. Det är genomgående mycket väl utförda arbeten och jag ser verkligen fram emot att möta den här årgången studenter igen i Uppsala universitetsaula då det är tid för deras examensceremoni, säger Anja Sandström, prodekan för utbildning på grundnivå och avancerad nivå i ett pressmeddelande på Farmaceutiska fakultetens hemsida.

Vårterminens R-POPS finalister från vänster till höger: Moa Jansson, Caroline Gauffin-Shapoval, Lona Majid Amin, Gassia Derderian, Olivia Steen, chefsfarmaceut Fredrik Boström, Zahra Aboalkoor, Batoul Kamal och Mary Rose Makhoul.

På plats i Uppsala var också Sveriges Apoteksförenings chefsfarmaceut Fredrik Boström som konstaterade att det är en mycket skicklig grupp receptarier som är på väg ut i arbetslivet.

Han delade ut Sveriges Apoteksförening pris för bästa presentation av fördjupningsarbete till Olivia Steen.

— Jag har studerat gymnasieelevers vetskap om, och inställning till, receptarie- och apotekaryrket. Helt enkelt intervjuat elever på gymnasieskolans naturvetenskapsprogram om vad det är för faktorer som påverkar deras val av eftergymnasial utbildning och hur de söker information om olika utbildningar. Faktum är att ingen av dem jag mötte visste vad en receptarie gör, säger Olivia Steen.

— En av dem kunde från ordet recept härleda till att det handlade om läkemedelsrecept och inte bakrecept. Sedan började de spåna och kom fram till att borde handla om att jobba på apotek och veta vad biverkningar och doser är men det var inte en självklarhet och de fick sitta och diskutera en stund innan de kom fram till det.

Du frågade både om receptarier och apotekare, visste de vad en apotekare är?

— Det var väldigt snabba med att nämna arbetsplatsen apotek och även där läkemedelsrådgivning, biverkningar och effekter samt att de krävs grundläggande kunskaper i kemi och biologi. Men de var väldigt osäkra, och det rådde en tvetydighet, när jag började ställa frågor om andra arbetsplatser och arbetsuppgifter som en apotekare kan ha. Så det var en låg kunskap, och en specifik uppfattning, om apotekaryrket och de förstår inte bredden för respektive yrkeskategori.

Eleverna visade däremot under samtalen med Olivia Steen ett stort intresse för de många möjligheter en farmaceutisk utbildning öppnar, så hennes rekommendation är att öka informationsytorna mellan gymnasieelever och receptarieprogrammen.

— De tyckte exempelvis att det var intressant att få reda på alla möjligheter inom läkemedelsbranschen och hälso- och sjukvården. De tryckte på att de själva upplevde att studiebesök och mässor som exempelvis Saco Studentmässa i Stockholm är väldigt givande för att då får de möjlighet att få ställa frågor och ha en diskussion på plats. Så fler mässor, och att man kommer ut till skolorna och berättar om möjligheter en farmaceutisk utbildning ger.

Eleverna tycker att det är svårt att ”navigera rätt i informationsdjungeln” och tar ofta hjälp av familj, släkt och vänner. Som Olivia Steen själv.

— Jag valde att utbilda mig till receptarie efter att jag hade varit i kontakt med en skolkamrat från gymnasiet som är två år äldre. Hon pluggade till apotekare och när jag träffade henne passade jag på att nyfiket fråga hur det var att plugga till apotekare. När vi stått och diskuterat en stund var det hon som nämnde att ”är det inte receptarie du är intresserad av att studera till”. Så det var tack vare den personen som jag fick upp ögonen och gick mer specifikt och sökte information kring receptarieprogrammet. Jag vill framför allt jobba på apotek så det blev perfekt för mig.

På torsdag inleder hon sin praktik på Kungsholmens Apotek Hjärtat i Stockholm.

— Min förhoppning är att jag i framtiden kan jobba på apotek. Jag är själv från Boden så där har intresset väckts. Jag vet att i Sverige är det inte så många farmaceuter som är yrkesverksamma och det är många som ska gå i pension. Jag vill vara med, skapa förändring och se till att vi kan hålla apotek öppna. Var vet jag inte, men jag vill vara med och säkerställa att det finns adekvat läkemedelsrådgivning och kunniga personer som kan vara på apoteken och bemöta patienter, säger Olivia Steen.

— Att receptarier och apotekare får vara med i media så att de här frågorna belyses är oerhört viktigt. Vi försöker mer och mer att hitta sätt att få ut information och jag tror att vi är på god väg att hitta lösningar och alternativ för att belysa och uppmärksamma yrkeskategorierna receptarie och apotekare. Det är otroligt roligt.

Mest läst