Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farma­ceuter i fokus: Nyckeln till ökad vaccin­täckning globalt

- FIP framhåller att farmaceuter, med rätt utbildning, är kompetenta att utföra uppgifter som avsevärt kan förbättra vaccintäckningen. Det säger Lars-Åke Söderlund i en rapport från FIP:s möte i Haag.

Den 13-14 mars anordnade International Pharmaceutical Federation (FIP) ett globalt möte i Haag i Nederländerna om vaccinationer på apotek. Vid mötet framkom att allt fler länder tillåter vaccinationer på apotek och att farmaceuter själva får administrera dem.

Att stärka farmaceutens roll i distributionen av vacciner, förbättra tillgängligheten och optimera den globala effekten av vaccinationer var några av de centrala frågorna vid mötet. Experter från Albanien, Australien, Kanada, Tyskland, Italien, Irland, Jordanien, Norge, Nya Zeeland, Portugal, Storbritannien och USA redogjorde för policies och riktlinjer för vaccination, fokus på nya vacciner och utmaningar som vaccinmotstånd och låg täckningsgrad för vaccinationer.

FIP:s arbete med vaccination grundar sig på övertygelsen att en ökad vaccintäckning och ett livslångt vaccinationsperspektiv är globala prioriteringar där farmaceuter kan spela en avgörande roll. Av FIP:s 21 utvecklingsmål, vilka lanserades i september 2020, är vaccination kopplad till 17 av dessa utvecklingsmål, vilket tydligt visar dess betydelse – inte bara för farmacin och FIP, utan framförallt för den globala hälsa.

FIP framhåller att farmaceuter, med rätt utbildning, är kompetenta att utföra uppgifter som avsevärt kan förbättra vaccintäckningen. Dessa uppgifter omfattar bland annat att ge evidensbaserad rådgivning om vacciners fördelar, hantera vaccinmotstånd, administrera vacciner och hantera vaccinationsregister.

Även om farmaceuter har administrerat vaccin i flera länder under lång tid, där Argentina var det första landet i världen som år 1984 gav farmaceuter rätt att administrera vacciner, är denna roll fortfarande ny eller till och med okänd inom yrket i många delar av världen.

Farmaceuter spelar en viktig roll i att förbättra vaccintäckningen genom hela livet och säkerställa tillgång till relevanta vaccin för varje åldersgrupp. De gör detta genom att erbjuda evidensbaserad rådgivning, administrera vaccin och upprätthålla vaccinationsregister. Trots detta är rollen fortfarande relativt okänd i många delar av världen. Vaccinationer är viktiga genom hela livet eftersom immuniteten kan försämras med stigande ålder, vilket gör äldre mer sårbara för sjukdomar. Vaccinationer skyddar mot allvarliga infektioner som influensa, lunginflammation och bältros, vilka kan ha allvarliga konsekvenser för äldre. Att säkerställa livslångt skydd genom vaccinationer förbättrar hälsa och livskvalitet, samt minskar belastningen på sjukvårdssystemen.

Enligt FIP:s data får farmaceuter i 48 länder nu utbildning kopplad till vaccinationer. Jämfört med tidigare år har denna siffra femdubblats sedan 2016, vilket visar ett tydligt engagemang för att säkerställa att farmaceuter internationellt har uppdaterad kunskap inom området.

Möjligheten för farmaceuter att förskriva vacciner utvecklas också snabbt. Mellan 2020 och 2024 har fler farmaceuter fått denna behörighet, och i dagsläget har 29 länder gett farmaceuter tillstånd att förskriva vacciner – nästan tre gånger fler än 2020.

Administrering av vaccin på apotek av farmaceuter lyfts fram som ett av de mest angelägna behoven. Med tanke på att miljoner människor besöker apotek dagligen, är apotek en idealisk plats för vaccination. Sedan 2016 har antalet länder där farmaceuter får administrera vaccin tredubblats, från 19 till 57.

Även i Europa blir det allt vanligare att vaccinera på apotek; i 15 länder kan farmaceuter nu ge vaccin mot COVID-19 och influensa. Sverige har en vaccinationsgrad på 66 procent för äldre när det gäller vaccin mot influensa och Covid-19, lägre än den av EU rekommenderade vaccinationsgraden på 75 procent.

— Vi är ändå bland de fyra länder i Europa med högst vaccintäckning, men den positionen kan avsevärt förbättras med apotekens hjälp. Vårt mål bör vara att ha den högsta vaccintäckningen i Europa, där snittet ligger på 78 procent. Vi behöver öka vår täckning med minst 12 procent, säger Lars-Åke Söderlund, vice President i FIP.

— FIP betonar att det är avgörande att regeringar investerar mer i förebyggande vård och att vårdens medarbetare tar sig an utmaningen att hjälpa människor att hålla sig friska. Förebyggande vård måste vara en grundläggande del av hälsopolitiken och är nyckeln till hållbara hälso- och sjukvårdssystem i alla länder, oavsett inkomstnivå, säger Lars-Åke Söderlund.

Farmaceuter är särskilt väl positionerade för att spela en nyckelroll i både primär prevention (att förhindra eller fördröja uppkomsten av sjukdomar) och sekundär prevention (att förhindra sjukdomsprogression).

När det gäller smittsamma sjukdomar understryker FIP att farmaceuter är i en idealisk position för att stödja samhällen och patienter genom att bedriva informationskampanjer, utbilda om smittspridning och sjukdomsförebyggande åtgärder, administrera vacciner och arbeta för att fler personer vaccinerar sig, optimera utfallet av läkemedelsbehandlingar, stödja patienternas fysiska och mentala välbefinnande samt minska social stigma kopplat till sjukdomar.

FIP arbetar aktivt för att utveckla utbildningsinsatser vilka säkerställer en kompetent farmaceutkår, redo att leverera högkvalitativa tjänster för smittsamma och vektorburna sjukdomar. Detta inkluderar att:

  • Säkerställa att utbildningar om vaccinations- och smittskyddsstrategier ingår i grund- och vidareutbildningar.
  • Utveckla kompetenser för vaccinationsservice och relaterade funktioner inom universitetsutbildningar och professionell utveckling, förutsatt att lagstiftningen stödjer detta.
  • Implementera evidensbaserade strategier för att förebygga och hantera smittsamma sjukdomar, oavsett om de orsakas av virus, bakterier, svampar eller parasiter.
  • Främja vårdstrukturer och mekanismer för integrerade förebyggande strategier.
  • Samarbeta med beslutsfattare för att säkerställa att farmaceuter får en nyckelroll i vaccinationsdistributionen, inklusive adminstrering av vacciner.
  • Utveckla strategier för snabb respons och farmaceutisk vård vid pandemier, epidemier och sjukdomsutbrott.

En annan viktig aspekt är möjligheten att övervaka och hantera smittsamma sjukdomar med innovativa metoder. FIP betonar vikten av att underlätta informationsutbyte om sjukdomsprevalens och nya behandlingsstrategier, sprida utbildningsprogram och övervaka utvecklingen av innovativa diagnostiska, förebyggande och terapeutiska läkemedel.

Lars-Åke Söderlund

Vice President

The Internationa Pharmaceutical Federation

Läs mer >> Världens apotek får göra mer – och får mer att göra 

Mest läst