Ökad försäljning av parallellt importerade läkemedel 2024
Försäljningen har ökat med 20 procent och den oberoende distributionen kunde förhindra brister på ett 20-tal läkemedel bland annat Wegovy och Ozempic, visar ny rapport.

Försäljningen av parallellt importerade läkemedel till Sverige har ökat.
Läkemedelshandlarnas branschrapport för 2024 visar att försäljningen av parallellt importerade läkemedel till Sverige har återhämtat sig och ökade i värde under 2024, trots en svag krona.
Försäljningen av parallellhandlade läkemedel har ökat med 20 procent till nästan 4,1 miljarder kronor.
Antalet förpackningar av parallellimporterade läkemedel föll något till 4,1 miljoner.
Totalt svarade parallellhandlande läkemedel för 6,3 procent av den samlade läkemedelsförsäljningen i Sverige, en ökning från 5,6 procent 2023.
Försäljningen inom läkemedelsförmånen motsvarade åtta procent.
Försäljningen av parallellhandlade läkemedel inom periodens vara var 3,9 procent.
För slutenvården är motsvarande siffra 1,1 procent, en nedgång från 1,2 procent.
Den oberoende distributionen är licenserad för Good Distribution Practice, Good Manufacturing Practice, och har importtillstånd.
De omfattas av kraven i direktivet om förfalskade läkemedel och samtliga medlemmar i Läkemedelshandlarna är med i Läkemedelsförsäkringen.

Andreas Rosenlund är VD på Läkemedelshandlarna.
Under 2024 kunde Läkemedelshandlarnas medlemmar förhindra rester och brister på ett 20-tal läkemedel bland annat Tambocor, Atozet, Zoloft Wegovy och Ozempic.
I vissa fall har de täckt hela behovet, i andra fall delar av det.
— Ett vanligt missförstånd är att oberoende distribution skulle orsaka brist i exportländerna. Det är felaktigt, studier från både OECD och Europeiska kommissionen har påvisat att handeln inte går att koppla till rest och bristsituationer, säger Läkemedelshandlarnas vd Andreas Rosenlund i en kommentar.
— De absolut vanligaste bristerna rör äldre generika, där den oberoende distributionen endast omfattar 0,1 procent av förpackningarna. Den oberoende distributionen bidrar snarare till att täcka brister genom ett mer effektivt nyttjande av läkemedlen.